В света на здравословния живот захарта често е злодеят, обвиняван буквално за всичко - от наддаване на тегло до енергийни спадове. Но тялото ни се нуждае от захар в умерени количества. Всъщност захартта играе важна роля в нашата диета, осигурявайки бърз прилив на енергия, от която понякога се нуждаем толкова много. Но тук е много важно времето, в което консумираме сладкото. Така че кога е най-доброто време да се поглезите със сладки лакомства, без да се чувствате виновни и да навредите на здравето си, клиничният диетолог Абхилаша В. пише за това в OnlyMyHealth.

Захарта, особено в рафинирана форма, може да допринесе за различни здравословни проблеми, като затлъстяване, диабет тип II, сърдечни заболявания и кариес. Диетологът обаче отбелязва, че времето на консумация на захар може да играе значителна роля за смекчаване на отрицателното й въздействие върху здравето. Изследванията показват, че глюкозата е основна храна за мозъка и важен източник на гориво за цялото тяло, но кога е най-доброто време за консумация на сладки храни?

Снимка: Getty Images

Сутрешна закуска

Яденето на сладки храни сутрин, особено на закуска, може да бъде по-малко вредно, отколкото да ги ядете по-късно през деня. "Това е така, защото метаболизмът обикновено е по-висок сутрин, което позволява на тялото да обработва по-добре и да използва захарта за енергия. В комбинация с балансирана диета, съдържаща протеини, здравословни мазнини и фибри, тялото може по-добре да се справи с скоковете на кръвната захар", казва Абхилаша. Като пример диетологът отбелязва: „Малка порция плодове или няколко стафиди или фурми с овесени ядки могат да осигурят бърз прилив на енергия без внезапните пикове на инсулина, свързани само с консумацията на захар.“

Преди и след тренировка

Друго оптимално време за консумация на захар е преди и след тренировка. „Яденето на сладки храни преди тренировка може да осигури бърз източник на енергия, повишавайки производителността и издръжливостта“, съветва Абхилаша. Простите захари се усвояват бързо и могат да бъдат ефективен източник на енергия. "След тренировка консумацията на захар в комбинация с протеини може да помогне за попълване на запасите от гликоген и да подпомогне възстановяването на мускулите. Едно бананово или плодово смути с няколко ядки и сушени плодове може да бъде полезно в този момент", добавя тя.

Снимка: Freepik

По време на периоди на физическа активност

Ако искате да ядете сладки храни, по правило е по-добре да ги ядете в периоди на повишена физическа активност, според експерта. "Когато тялото е активно, то използва глюкозата по-ефективно, което намалява вероятността от складиране на излишната захар като мазнина. В допълнение, активните периоди помагат да се контролират нивата на кръвната захар по-ефективно", казва тя. Яденето на десерт като част от по-голямо, балансирано хранене на обяд може да помогне за смекчаване на внезапните пикове и сривове на кръвната захар.

Кога е лошо да се яде сладко?

Най-лошото време за консумация на сладки храни е вечер или точно преди лягане. По това време скоростта на метаболизма в тялото се забавя и има по-малко физическа активност за изгаряне на допълнителни калории. „Това може да доведе до по-високи нива на кръвната захар през нощта, увеличавайки риска от наддаване на тегло и нарушаване на моделите на съня. Нещо повече, консумацията на захар в края на деня може да доведе до енергийни сривове и глад за храна, което затруднява поддържането на балансирана диета ”, казва Абхилаша.

Снимка: Freepik

Умереност и баланс

Независимо от времето е изключително важно сладките храни да се консумират умерено. Абхилаша препоръчва да комбинирате сладкиши с фибри, протеини и здравословни мазнини, за да забавите усвояването на глюкозата, предотвратявайки пикове и сривове на кръвната захар. Например, комбинирането на плодове с кисело мляко или ядки може да осигури по-балансирана закуска. Изборът на естествени източници на захар, като плодове и млечни продукти, вместо рафинираната захар, намираща се в бонбони и печива, може да осигури допълнителни хранителни вещества и ползи за здравето.

Важно е да се отбележи, че индивидуалните реакции към захарта могат да варират в зависимост от здравето, нивото на активност и скоростта на метаболизма. Например хората с диабет или инсулинова резистентност трябва да бъдат особено внимателни по отношение на приема на захар и да се консултират с лекаря си, за да коригира диетата си съответно.

Този материал е само за информационни цели и не съдържа съвети, които могат да повлияят на вашето здраве. Ако имате проблеми, свържете се със специалист.

Превод: GlasNews.bg