Цвеклото е сред първите десет зеленчуци, най-богати на антиоксиданти, съединения, които предотвратяват оксидативния стрес, дължащ се на свободните радикали.

Както Сидни Маккуин, PharmD, клиничен професор във Факултета по фармация на Университета на Мисури-Канзас Сити и експерт по хранителни добавки, казва пред Fortune, антиоксидантите са важни за превенцията на всички видове хронични заболявания, свързани с възрастта, включително сърдечно-съдови заболявания и Болест на Алцхаймер.

Той назовава невероятните ползи, които можете да получите от яденето на цвекло.

Здраве на сърцето и метаболизъм

Цвеклото съдържа много нитрати, които в организма се превръщат в азотен оксид. Този газ отпуска кръвоносните съдове, което подобрява притока на кръв и кръвното налягане.

Сокът от цвекло може да понижи сърдечната честота и кръвното налягане в рамките на един до шест часа след пиенето му. В проучване обаче се отбелязва, че това е характерно само за мъжете. Друго проучване на 85 възрастни е установило, че сокът от цвекло има само малък ефект върху кръвното налягане и само при хора под 65-годишна възраст.

В проучване на 16 здрави възрастни, публикувано в Journal of Nutritional Science, тези, които пият сок от цвекло по време на хранене, имат по-добро регулиране на кръвната захар след хранене, отколкото тези, които не го пият. 

В лабораторни експерименти сокът от цвекло е помогнал за понижаване на холестерола при плъхове, но няма данни дали същата полза ще бъде открита при хора.

Добри спортни резултати

Поради потенциала си да подобрява притока на кръв, цвеклото може да играе важна роля в спортните постижения. В малко проучване на 10 затлъстели юноши, публикувано в American Journal of Physiology, се твърди, че 70 ml сок от цвекло всеки ден в продължение на шест дни подобряват капацитета за упражнения.

Това е едно от малкото проучвания, проведени върху хора с ниски до умерени нива на фитнес. Повечето проучвания за ефектите на цвеклото върху физическото представяне са проведени върху елитни спортисти.

Така, в проучване, проведено сред мъже и жени, практикуващи гребни спортове, е установено, че сокът от цвекло леко повишава скоростта в състезание на къси разстояния. 

Когнитивна функция

Подобряването на кръвния поток също може да помогне на мозъка, така че изследователите са проучвали как цвеклото може да повлияе на мисловните способности.

Проучване на 44 възрастни, публикувано в European Journal of Nutrition, е установило, че дъвченето на добавки от цвекло подобрява консолидацията на паметта – способността на мозъка да преобразува нова информация в дългосрочна памет.

Въпреки това, изследване, публикувано в списание Food Science and Nutrition, е установило, че въпреки че цвеклото повишава нивата на азотен оксид, който е свързан с когнитивните резултати, повишаването на нивата на този газ не води до подобрени мисловни способности.