Някои млечни продукти могат да навредят на храносмилането, причинявайки подуване на корема, газове и дори по-сериозни храносмилателни проблеми. Лактозната непоносимост и чувствителността към млечните протеини са често срещани виновници за тези проблеми. Но разбирането как млечните продукти влияят на тялото ви и идентифицирането на конкретни храни, които причиняват проблеми, може да ви помогне да коригирате диетата си, за да поддържате здравето на червата.

She Finds пише за млечните продукти, които трябва да избягвате, ако искате да сведете до минимум подуването на корема и други храносмилателни проблеми.

Мляко

„Ензимът лактаза е необходим за правилното смилане на лактозата, захар, която естествено се съдържа в млякото. Лактозната непоносимост възниква, когато тялото не произвежда достатъчно лактаза, което води до подуване на корема, газове, диария и стомашни спазми след консумация на мляко“, казва дипломираният диетолог и диетологът Крутика Нанавати.

Тя също така добавя, че пълномасленото мляко е с високо съдържание на мазнини, което може да забави храносмилането и да ви накара да се чувствате мудни.

Снимка: Freepik

Сирене

Сиренето е любим млечен продукт, използван в много ястия по света, но може да причини и храносмилателни проблеми.

„Твърдите сирена като чедър или пармезан съдържат по-малко лактоза от млякото, но някои хора с непоносимост към лактоза все още могат да имат проблеми. Отлежалите сирена могат да бъдат с високо съдържание на тирамин, амин, който може да причини главоболие и храносмилателен дискомфорт при някои хора“, отбелязва диетологът. „Обезмаслените сирена съдържат повече мазнини, което може да причини бавно храносмилане.“

Сладолед

Високото съдържание на мазнини в сладоледа може да забави храносмилането, което ви кара да се чувствате сити и подути. Смилането на мазната храна отнема повече време, което може да забави храносмилането.

"Сладоледът съдържа мляко и сметана, така че е с високо съдържание на лактоза, което може да бъде проблематично за хора с непоносимост. Сладоледът често е с високо съдържание на захар и мазнини, което може да причини подуване и да забави храносмилането", казва Нанавати.

Снимка: Freepik

Кисело мляко с добавки

Въпреки че пробиотиците в киселото мляко като цяло са полезни, консумацията на твърде много от тях, особено ароматизираните кисели млека, понякога може да доведе до храносмилателни разстройства, включително газове и подуване на корема, особено при хора, които не са свикнали с висок прием на пробиотици.

„Въпреки че киселото мляко съдържа живи и активни култури, които могат да подпомогнат храносмилането, някои кисели млека, предимно ароматизирани, са с високо съдържание на лактоза. Добавената захар в ароматизираните кисели млека може да допринесе за подуване на корема и да наруши чревната микрофлора“, казва Нанавати.

Масло

Консумацията на големи количества масло може да претовари храносмилателната система, особено когато се комбинира с други мазни храни. Това може да доведе до стомашно разстройство и подуване на корема.

"Въпреки че маслото не е значителен източник на лактоза, то е с високо съдържание на мазнини. Прекомерната консумация на мазнини може да забави храносмилането и да доведе до дискомфорт", казва диетологът.

Снимка: Freepik

Сметана

Заквасената сметана съдържа много мазнини, които могат да забавят храносмилането и да доведат до дискомфорт и подуване на корема.

Нанавати отбелязва, че "заквасената сметана съдържа лактоза, въпреки че ферментацията може леко да я намали, но хората с непоносимост към лактоза все още могат да имат проблеми с храносмилането".

Този материал е само за информационни цели и не съдържа съвети, които могат да повлияят на вашето здраве. Ако имате проблеми, свържете се със специалист.

Превод: GlasNews.bg