В интернет се появи смразяваща снимка на едно от най-големите природни бедствия в най-новата история, която разкрива истинския ужас, който хората са изпитали.

На 26 гекември през 2004 г. хората по крайбрежието на Южна и Югоизточна Азия преживяват едно от най-смъртоносните земетресения и цунами през XXI век.

Опустошителното бедствие отне живота на над 297 000 души, а хиляди други бяха ранени в третото по сила земетресение от 1900 г. насам.

Няколко години бяха необходими за отстраняване на разрушенията, оставени в засегнати места като Индонезия, Шри Ланка, Индия и Тайланд.

Освен смъртните случаи, бяха разрушени 139 000 жилища, 74 000 хектара земеделска земя, хиляди училища, стотици здравни заведения и осем летища/въздушни писти.

Но как се е случило това?

Ами, започнало е, когато Индийската и Бирмайската плоча са се свлекли на 20 мили под океанското дъно.

Но при сблъсъка на тектоничните плочи се получи разлом с дължина 800 мили - колкото е дължината на Тексас - който предизвика колосално земетресение, за което се твърди, че е освободило енергия, равна на тази на 23 000 атомни бомби от типа на Хирошима.

По скалата на Рихтер, която се използва за измерване на силата на земетресението, всичко от 7,0 до 7,9 е категоризирано като „силно земетресение“, което причинява „сериозни щети“, а всичко, което е обозначено с 8,0 или повече, е земетресение, което може „напълно да унищожи общностите в близост до епицентъра“.

Земетресението в Индийския океан през 2004 г. е едно от най-силните земетресения, регистрирани някога на Земята. Различните сеизмологични агенции му дават магнитуд между 9 и 9.3 по Рихтер.

Близо до големия град Банда Ачех, Индонезия, вълните достигнаха височина от 51 м, а в резултат на бедствието само в Индонезия загинават почти 170 000 души.

Шри Ланка се намира на 1100 мили от Суматра и на цунамито му бяха необходими два часа, за да достигне южноазиатския остров. То успя да отнеме живота на 35 322 души.

Цунамито засегна и бреговете на Тайланд, където туристи се наслаждават на горещ празничен период, особено на остров Пукет, тъй като само на брега на страната след удара загиват 8000 души.

Други засегнати държави са Сомалия, Малдивите, Малайзия, Мианмар и Танзания.

Близо 1/3 от загиналите след апокалипсиса са деца, а над 9000 са загиналите туристи, повечето европейци. Европейските държави, дали най-много жертви, са Швеция и Германия, загубили общо над 900 свои граждани.

Снимка: AFP

Превод: GlasNews