Хлебарките не са само неканени гости в дома ни - практически почти е невъзможно да се отървете от тях.
Но наскоро изследователи успяха да установят, че най-разпространеният вид в Германия, хлебарката прусак (лат. Blattella germanica L.), е станал имунизиран срещу всякакъв вид отрови.
С течение на годините, "тровене" с инсектициди, тялото на тези насекоми се е научило да произвежда ензими, които напълно премахват токсините от тялото. В допълнение, те имат силна имунна система, която е в състояние да се справи с всички видове микроби и гъбички.
Изследователи в търсене на перфектния унищожител
Специалните способности правят хлебарките интересни за специалисти, които изучават антидоти. В едно от своите проучвания учени от университета Пърдю (Индиана, САЩ) са настанили индивиди от различни видове в няколко апартамента в продължение на 6 седмици, за да тестват нови състави на инсектициди върху тях.
Изследователите използвали лекарствата както индивидуално, така и в комбинация. Те вярвали, че ако хлебарка развие устойчивост на една отрова, друга може да я убие. Но резултатът ги накара да се усъмнят в теорията си: дори след излагане на химикали, хлебарките продължават да се размножават или пълзят в съседните апартаменти.
Водещият автор на изследването, професор Майкъл Шарф, заяви, че е почти невъзможно да се контролират насекомите само с химикали. За да се влошат нещата, хлебарките са в състояние да усетят предстояща смърт и дори могат да снасят яйца, когато вече са мъртви.
Как да избягаме от хлебарките?
Ето защо, вместо отрова, експертът препоръчва да се използват лепилни ленти и други механични капани с лепило, пише bild.de. Прахосмукачката също ще бъде полезна при борбата с вредителите. Те могат да преживеят „полета“ през смукателната тръба, но няма да могат да излязат. Хлебарките могат да живеят без вода в продължение на седмица, след този период те обикновено умират.
Майкъл Шарф настоятелно препоръчва да не се прибягва до пестициди като "бомби" за хлебарки. Според него това са „пропилени пари“, защото повечето насекоми отдавна са престанали да реагират на отровни вещества. Освен това, когато се използват такива продукти, във въздуха се отделят вещества, които са вредни дори за хората.
Необходимо е също да се поддържа ред в къщата, редовно да се почистват и проветряват помещенията, а също така да се уверите, че след готвене не остава храна на масите и пода.
Превод: Glas.bg