Мангровите гори по света са изложени на риск от изчезване. Това се посочва в проучване на Международния съюз за опазване на природата (IUCN), съобщава The Guardian.

Човешката дейност се превърна в основната причина, поради която половината от тези гори могат да бъдат увредени. Селското стопанство, покачващите се морски нива, крайбрежното развитие, петролните разливи и други замърсявания, както и ефектите от строителството на язовирни стени са все по-големи заплахи.

Най-застрашени са мангровите гори в Южна Индия, Шри Ланка и Малдивите. Горите в Южнокитайско море, централната част на Тихия океан и източния Коралов триъгълник около Малайзия, Папуа Нова Гвинея и Филипините са класифицирани като критично застрашени.

Авторите на изследването отбелязват, че мангровите гори осигуряват много ползи за хората. Те също така намаляват риска от бедствия в крайбрежните райони и абсорбират големи количества въглерод от атмосферата. Такива гори улавят три пъти повече парникови газове от тропическите гори със същия размер.

Мангровите гори покриват около 15 процента от бреговата линия. Тяхната деградация ще лиши много видове флора и фауна от домовете им.