Лазаровден е един от най-цветните и обичани празници в българския народен календар. Отбелязва се в съботата преди Цветница и е посветен на християнския светец Лазар, както и на пробуждането на природата и младостта. С този ден са свързани много обичаи, сред които най-известен е лазаруването – обикалянето на девойки (лазарки), които обличат пъстри народни носии, пеят обредни песни и благославят домовете и стопаните им за здраве и плодородие. В замяна стопаните ги даряват с яйца, брашно, плодове и други продукти, които момичетата използват за приготвянето на празнична трапеза.
Лазаровден бележи началото на пролетта и подготвя пътя за големите християнски празници Цветница и Великден. Важна част от този ден е и традиционната храна, която се приготвя с особена грижа и внимание към символиката на поста и плодородието.
На Лазаровден храната е постна, тъй като се пада в периода на Великденския пост. Въпреки това, трапезата е богата на разнообразни ястия, които символизират плодородие, здраве и благополучие. Ето някои от традиционните ястия, които се приготвят за празника:
1. Лазарски кравайчета
Лазарските кравайчета са малки обредни хлебчета, които се раздават на лазаруващите момичета. Те се приготвят с брашно, вода, мая и малко сол. Формата им често е кръгла или като преплетена плитка, което символизира единството и продължението на рода.
2. Питка без мая
Тъй като празникът се пада по време на пост, често се приготвя постна питка без мая. Тя се прави с брашно, вода, сол и малко растително масло. В някои региони питката се украсява с фигурки от тесто, символизиращи цветя и пролетта.
3. Пълнени чушки с ориз
Постните пълнени чушки са класическо ястие за този ден. Червените сушени чушки се пълнят със смес от ориз, лук, моркови и подправки като джоджен и чубрица. Това ястие е символ на изобилието и плодородието.
4. Бобена яхния
Още едно традиционно ястие, което често присъства на празничната трапеза, е бобената яхния. Тя се приготвя с фасул, лук, моркови, домати и подправки като червен пипер и джоджен. В някои региони към яхнията се добавят сушени чушки или картофи.
5. Зелник
Зелникът е традиционна баница, приготвена с кори и плънка от зеле. Вместо яйца и сирене, използвани в обикновената баница, тук се слага задушено зеле, което я прави подходяща за постите. В някои краища добавят и праз лук или спанак.
6. Тиквеник
Тиквеникът е сладкиш, който също често присъства на трапезата за Лазаровден. Той се приготвя от кори за баница, настъргана тиква, орехи, захар и канела. Този десерт носи усещане за уют и сладост в празничния ден.
Вкусна баница с тиква. Как да я приготвим?
7. Житна каша
В някои региони за Лазаровден се приготвя житна каша, символизираща плодородието и връзката със земята. Житото се вари и се подслажда с мед или захар, а понякога се добавят орехи или сушени плодове.
Лазаровден е празник, който съчетава духовните традиции и народните обичаи. Трапезата на този ден е богата на постни, но вкусни ястия, които символизират благоденствие, здраве и плодородие. Разнообразието от хлябове, баници, постни яхнии и сладкиши прави празника още по-специален. Спазването на традициите и приготвянето на тези ястия е начин да запазим живи обичаите на предците си и да предадем тяхното значение на следващите поколения.
Снимка: Istock