Нишка от светещи тела в небето - това несъмнено е гледка, която привлича вниманието в топлата лятна нощ. Небесното зрелище обаче съвсем не е рядък "феномен", а от години вече причината е обяснена.

Тези факти не пречат на това снимки от появата на сателитите на предприемача Мъск да продължават да предизвикват вълна от реакции в социалните мрежи.

Именно подобна е следващата случка от Пловдив. Устройствата на компанията Starlink били заснети в небето под тепетата през нощта на 27 юни, а кадъра бил описан просто и лаконично.

"Превземат Кючука", иронично отбелязва Зори Стоянова. Тя разпространява снимките в група на квартала, над който били запечатани - "Кючук Париж", а за броени часове публикацията ѝ събира стотици реакции.

Пловдивчани с охота поемат шегата  на тема извънземни, а някои правят шеговити препратки със злободневни за най-големия квартал под тепетата, каквито са пътните ремонти, паркирането изастрояването.

"Само да кацнат и ще им откраднем крушките", пише пловдивчанин.

"Сигурно искат да минат по Бетонния мост", предполага друг шегаджия.

"Съжалили са ни и са ни изпратили въздушен транспорт", иронизира ситуацията с пътната обстановка в квартала Емилия С.

"Не вярвам, че ще намерят паркинг. Със сигурност ще ни подминат", подема шегата друга пловдивчанка.

Starlink притежава около 60% от около 7500 сателита в орбита около Земята и е доминиращ играч в областта на сателитния интернет.

Хилядите спътници Starlink в ниска околоземна орбита използват междуспътникови лазерни връзки, за да предават данни помежду си в пространството със скоростта на светлината, което позволява на мрежата да предлага интернет покритие в целия свят.

Снимки: Светлана Павлова, Зори Стоянова/ Facebook