Много хора не могат да заспят поради различни мисли, които „разкъсват“ съзнанието им. За тях хирургът на Британската национална здравна служба и звезда на TikTok д-р Каран Радж предложи да опитат „когнитивно разместване“, проста техника за възпроизвеждане на думи, която според него може да ви помогне да заспите за минути.

Една проста игра на думи, казва лекарят с 5,3 милиона абонати, може да помогне за преодоляване на случайни нощни мисли като „къде ми е паспортът“ или „забравих ли да заключа колата“. Лекарят описва тази техника като „биологичната версия на задържането на бутона за захранване“, пише Mirror.

„Когато сте в леглото, е лесно да влезете в повтарящи се, разрушителни мисловни модели. Това може да предизвика реакция на стрес, която ви държи будни. Колкото повече сте будни, толкова повече нежелани мисли имате, което означава по-малко сън,“ казва докторът.

Д-р Радж казва, че когнитивното разместване може да „прекъсне“ цикъла на прекаленото мислене почти веднага.

„Това е версия на човешкия мозък, която му позволява произволно да избира плейлист от Spotify в главата си, вместо ръчно да променя песента всеки път“, обясни той.

Всичко, което трябва да направите, когато откриете, че сънят бяга, е да измислите произволна дума. Например „сън“. За първата буква на тази дума помислете за друга дума, която започва със същата буква, като например „слънце“ и т.н., и преминете към следващата дума, когато ви свършат идеите. Освен това д-р Радж казва, че е важно не само да мислите за думите, но и да ги „визуализирате“.

„Този ​​трик помага за успокояване на препускащите мисли, така че ако рутината ви на сън е затруднена, струва си да опитате“, добавя той.

В коментарите мнозина се съгласиха, че този трик наистина работи.

„Играх тази игра със съпругата си и тя заспа за 10 минути, което е нов рекорд за нея“, пише един.

Друг добавя, че просто си е представял произволни предмети и животни и когато се е събудил, това е последното нещо, което си спомня.

Съветът обаче не се хареса на всички.

„Не работи, пич. Просто се отегчавам или забравям, че го правя, и се връщам към стресиращите си мисли“, възмути се коментатор.