Руският диетолог Елена Соломатина разкри прости начини за приготвяне на здравословни и нискокалорични палачинки.

Според експерта правилното приготвяне на палачинки значително ще намали тяхното калорично съдържание. И така, Соломатина посъветва да замените бялото брашно в тестената смес с елда или овесена каша.

„Препоръчвам да правите палачинки с добавени фибри, тъй като са много засищащи. Например можете да си изпечете овесени палачинки“, посъветва специалистът.

Според диетолога споменатите диетични фибри не позволяват нивата на глюкозата да се повишат рязко, а също така потискат приема на мазнини и захар.

Освен това, според Соломатина, диетичните палачинки е по-добре да не се пържат, а да се пекат. Тя каза още, че вместо мляко в сместа за палачинки може да се добави минерална вода или сок, за да се отърве от излишната мазнина в ястието.

В заключение експертът предупреди, че палачинките трябва да се превърнат в пълноценна храна и разумно да се избират пълнежи.

„Гъбите и зеленчуците са страхотни“, добави диетологът.

Не сте пробвали арабски палачинки? Веднага си направете! ВИДЕО

По-рано през февруари диетологът Светлана Павличенко назова начини да направим палачинките здравословни. Тя посъветва да се откажем от мазните и сладки пълнежи и добавки, като конфитюр или заквасена сметана.

„Най-полезните пълнежи са рибни (с леко осолена червена риба или херинга) и зеленчукови със задушено зеле, картофено пюре, зеленчукова яхния“, обобщи Павличенко.

Захарта е друга съставка в палачинките, която може да навреди на здравето, продължи диетологът.

Според нея диетата на съвременния човек е пренаситена със захар, което води до глобална епидемия от затлъстяване и увеличаване на заболеваемостта от диабет тип II.

Захарта в палачинките може лесно да се изхвърли или да се намали значително дозировката. Вкусът на крайния продукт няма да пострада от това.

Зелени палачинки: Внеси настроение в кухнята с нещо здравословно

Превод: GlasNews.bg