Прекаляването с бутилка червено вино кара повечето хора да изпитват главоболие на следващата сутрин. Някои хора обаче могат да изпитат неприятно главоболие само след една глътка, докато други алкохолни напитки нямат същия ефект.
Има няколко хипотези за причините за „главоболието от червено вино“. Според учените, една от водещите теории е, че на някои хора им липсват ензимите, които разграждат високите концентрации на химикали, типични за гроздето, особено в ципите, пише IFLScience.
Известно е, че червеното вино ферментира с все още ципите на гроздето, за разлика от бялото вино, което се произвежда след отстраняване на ципите. В резултат на това червеното вино съдържа повече от съединенията, открити в ципите, като хистамин и танини.
Известно е, че повишените нива на хистамин в кръвта разширяват кръвоносните съдове и предизвикват главоболие, докато танините могат да активират невротрансмитери, свързани с болката. Следователно твърденията, че червеното вино причинява главоболие, имат известна основа, макар че далеч не са доказани.
Някои страдащи от главоболие обвиняват за причината сулфитите – консерванти, добавени за предотвратяване на ферментацията. Учените обаче казват, че сулфитите присъстват в много храни и напитки, а някои източници сочат, че белите и сладките вина съдържат значително по-високи нива от червеното вино.
Точната причина за главоболието, причинено от червено вино, дълго време се е изплъзвала на учените, докато проучване от 2023 г. не идентифицира нов кандидат: кверцетин, растителен пигмент, който придава вкус. Известно е, че се среща в много плодове и зеленчуци, но комбинирането му с алкохол представлява проблем, тъй като кверцетинът инхибира разграждането на алкохола.
Обикновено ензимът ALDH2 разгражда ацеталдехида, страничен продукт на алкохола, който, когато се натрупа, може да причини зачервяване и главоболие. Кверцетинът обаче може да блокира действието на ALDH2, което води до повишени нива на ацеталдехид и следователно до главоболие.
Кверцетинът се съдържа предимно в гроздовите ципи, поради което червените вина го съдържат значително повече от белите. Интересното е, че кверцетинът се образува, когато гроздето е изложено на слънчева светлина по време на растежа – процес, който обикновено се среща във висококачествените вина. Това може да означава, че по-фините и по-скъпи вина е по-вероятно да причинят главоболие от по-евтините.
Учените обаче все още не са успели да определят защо някои хора са по-податливи на главоболие от червено вино, отколкото други. Изследователите обаче възнамеряват да продължат изследванията си, за да намерят отговора.
Приблизително 8% от световното население, предимно хора от източноазиатски произход, имат дефицит на ензима ALDH2, което може да причини главоболие и горещи вълни след нощ на пиене на вино. Дори при хора с лек дефицит на ALDH2, допълнителното излагане на кверцетин в червеното вино може да доведе до повишени нива на ацеталдехид над прага, предизвикващ главоболие.