Яжте по-малко мазнини. Яжте по-малко захар. Яжте пет пъти на ден. Яжте повече зеленчуци, съдържащи скорбяла. Никога не пропускайте храненията. Яжте малко и често.
Пийте най-малко осем чаши вода на ден. Не пропускайте закуската. Пийте по-малко кофеин. Пийте по-малко алкохол. Яжте по-малко месо и млечни продукти. Яжте повече риба. Правете повече упражнения.
Досадно е, нали?
Много от препоръките, обаче, не са подкрепени с научни доказателства, а някои от тях са откровено погрешни, смята британският генетик проф. Тим Спектър, който пред „Дейли Мейл” развенчава някои от най-популярните митове за здравословното хранене.
Според него, закуската не е задължителна и може да се пропусне. Въпреки битуващото мнение, това няма да доведе до преяждане при следващото хранене, а напротив, ще позволи на човек да отслабне, благодарение на ниското ниво на инсулин.
Ефект ще има, ако гладуването продължи повече от 12 часа.
Ученият смята също, че ползата от рибата е силно преувеличена – влиянието на съдържащите се в нея омега 3 мастни киселини не е изучено докрай и няма научни доказателства, че трябва да ядем риба три пъти седмично, ако искаме да намалим риска от заболявания.
През последните 20 години ни насърчават да намалим приема на сол и ни убеждават, че трябва да изяждаме под 6 грама (една и четвърт чаена лъжичка) на ден, ако искаме да намалим кръвното налягане, риска от инсулт и сърдечни заболявания.
Истината е, че при здравите хора промяната на количеството сол не се отразява на състоянието им, настоява експертът.
Друг разпространен мит е, че веганството е полезно за здравето. В момента веган и вегетарианското меню не се ограничават само със салати и зеленчуци, а включват и различни видове десерти, заместители на месото и сиренето. Те са калорични и съдържат захар и мазнини. Ползата от подобни блюда е силно преувеличена, а за тяхното положително влияние липсват научни доказателства.
Спектър е категоричен, че децата не трябва да преминават на веган храни, защото те не са в състояние да осигурят на организма всички необходими полезни вещества.