Пилето често е основно ястие на масите за вечеря по света. От хрупкаво пържено пиле до филе от гърди на скара в салата Цезар, трудно е да се отрече универсалната му привлекателност. Ново проучване обаче разкри смъртоносната му опасност за нас. EatingWell пише за това.

Проучване, публикувано в списанието Nutrients и ръководено от д-р Катерина Бонфилио от Националния институт по рака "Фонд Паскал", показва, че хората, които консумират повече от 300 грама птиче месо на седмица, имат 27% по-висок риск от смърт от стомашно-чревен рак, отколкото тези, които ядат по-малко от 100 грама.

Проучването, което проследява повече от 4000 души в продължение на почти две десетилетия, използва медицински интервюта, общински записи и стандартни здравни измервания, за да проследи хранителните навици и състоянието на хората.

Въпреки че проучването внимателно е взело предвид възрастта, пола и съществуващите медицински състояния, неговите констатации остават наблюдения и предполагат корелация, а не пряка причинно-следствена връзка.

В някои случаи рискът, свързан с високата консумация на птиче месо, е дори по-изразен, отколкото с червено месо, особено сред мъжете, при които рискът от смърт от стомашно-чревен рак се увеличава повече от два пъти с висока консумация на птиче месо.

Като цяло обаче диетите на участниците клонят към средиземноморската диета, която обикновено се свързва с по-добро здраве, което затруднява правенето на черно-бели заключения.

Трябва да се отбележи, че проучването не е взело предвид как е било приготвено домашното пиле или дали е било обработено. Това е важно, тъй като методите на готвене при висока температура, като печене и пържене, могат да доведат до образуването на канцерогенни съединения като хетероциклични амини.

Минали проучвания ги свързват с повишен риск от развитие на стомашно-чревен рак. Освен това честата консумация на ултрапреработени продукти от птиче месо може да доведе до допълнителни мазнини, соли и консерванти в тялото, добавяйки друго ниво на риск.

Въпреки тези опасения, пилето все още има ценни хранителни вещества, като витамин В12 и селен, когато се консумира умерено и е приготвено здравословно.

Разнообразието и начинът на приготвяне са също толкова важни, колкото и количеството, смятат учените. Чрез включването на разнообразни източници на протеини в диетата ви, ограничаването на преработените храни и избирането на по-щадящи методи на готвене като печене или варене на пара, можете да запазите ползите за здравето на птичето месо, без да го излагате на риск.

Превод: GlasNews.bg