Пролетта е тук и носи със себе си свежест, цветове и вдъхновение за леки и ароматни ястия. Насладете се на уикенда с три вкусни рецепти, които улавят духа на сезона – от закуска, през обяд, до вечеря.

 

1. Закуска: Лимонови рикота палачинки с ягоди

Съставки:

1 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
Щипка сол
2 с.л. захар
1 ч.ч. рикота
2 яйца
1/2 ч.ч. мляко
Сокът и кората на 1 лимон
1/2 ч.ч. нарязани пресни ягоди
Масло за пържене
Мед или кленов сироп за сервиране

Начин на приготвяне:

В купа смесете брашното, бакпулвера, содата, солта и захарта. В отделна купа разбийте рикотата, яйцата, млякото, лимоновия сок и кората. Смесете сухите и течните съставки, след което внимателно добавете ягодите.

Загрейте тиган с малко масло и изпечете палачинките на среден огън – около 2-3 минути на страна. Поднесете с мед или кленов сироп.

2. Обяд: Пролетна салата с киноа и свежи зеленчуци

Съставки:

1 ч.ч. варена киноа
1 краставица, нарязана на кубчета
1 авокадо, нарязано на кубчета
1/2 ч.ч. чери домати, разполовени
1/4 глава червен лук, нарязан на тънки ленти
2 с.л. зехтин
Сокът от 1/2 лимон
1 с.л. мед
Сол и черен пипер на вкус
2 с.л. нарязан пресен магданоз или мента

Начин на приготвяне:

В голяма купа смесете киноата, краставицата, авокадото, доматите и червения лук. В отделен съд разбъркайте зехтина, лимоновия сок, меда, солта и черния пипер. Полейте салатата с дресинга и разбъркайте добре.

Поръсете с пресния магданоз или мента и сервирайте.

3. Вечеря: Пролетни спагети с аспержи и грах

Съставки:

250 г спагети
1 ч.ч. свеж грах (или замразен)
1 връзка аспержи, нарязани на парчета
2 скилидки чесън, накълцани
2 с.л. зехтин
1/2 ч.ч. пармезан, настърган
Сокът от 1/2 лимон
Сол и черен пипер на вкус
Пресен босилек за гарниране

Начин на приготвяне:

Сварете спагетите според инструкциите на опаковката. В голям тиган загрейте зехтина и задушете чесъна за 1 минута. Добавете аспержите и граха, подправете със сол и черен пипер и гответе 5-6 минути, докато зеленчуците омекнат.

Смесете сварените спагети със зеленчуците, добавете лимоновия сок и пармезана. Гарнирайте с пресен босилек и сервирайте.

Тези рецепти ще внесат свежест и лекота във вашето уикенд меню. Насладете се на пролетните вкусове и споделете вкусни моменти с близките си!

Приятен апетит!