Уикендът е идеален момент за експериментиране в кухнята и приготвяне на вкусни ястия, които да съберат семейството на масата. Днес ви предлагаме три рецепти – бърза закуска, основно ястие за обяд и вечеря, които са идеални за вашите семейни събирания през уикенда.

 

1. Класически френски тост

Съставки:

4 филии бял хляб
2 яйца
1/2 чаша мляко
1 ч.л. ванилов екстракт
1 ч.л. канела
Масло за пържене
Мед или кленов сироп за сервиране

Начин на приготвяне:

В дълбок съд разбийте яйцата с млякото, ванилията и канелата. Загрейте маслото в тиган на среден огън. Потопете внимателно всяка филия хляб в яйчената смес и ги пържете от двете страни до златисто.

Сервирайте горещите френски тостове с мед или кленов сироп.

2. Пиле с лимон и розмарин

Съставки:

4 пилешки гърди
Сок от 2 лимона
2 с.л. нарязан розмарин
3 с.л. зехтин
Сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

В голяма купа смесете зехтина, лимоновия сок, розмарина, солта и пипера. Добавете пилешките гърди и оставете да мариноват за поне 1 час в хладилника. Загрейте грил тиган и гответе пилето до готовност от двете страни.

Сервирайте горещо с пресни зелени салати.

3. Печена тиква с киноа и червен боб

Съставки:

1 средна тиква, нарязана на кубчета
1 чаша киноа
1 консерва червен боб, измит и отцеден
1 ч.л. чили на прах
2 с.л. зехтин
Сол и черен пипер
Нарязан пресен кориандър за гарниране

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 200°C. В тава разпределете тиквата, поръсете със зехтин, чили, сол и пипер. Печете за около 30 минути или до омекване на тиквата. Сварете киноата според инструкциите на опаковката. В голяма купа смесете печената тиква, киноата и червения боб.

Поднесете топло, гарнирано с кориандър.

Тези три рецепти са идеални за разнообразяване на уикенд менюто ви и гарантират, че всяко хранене ще бъде специално. Независимо дали сте в настроение за нещо сладко, освежаващо или засищащо, нашите предложения ще задоволят всеки вкус.