Уикендът е време за малко повече уют, вкус и настроение в кухнята. Ако се чудите какво да приготвите този път – ето три идеи, с които да си подарите истинско гурме удоволствие, без много усилия. От ароматна закуска, през свеж обяд до уютна вечеря – уикендът ви бъде вкусен!
Закуска: Пухкави палачинки с извара и лимонова кора
Необходими продукти:
200 г извара
2 яйца
3 с.л. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 с.л. захар (по избор)
Настъргана кора от 1 лимон
Щипка ванилия
Масло за пържене
Начин на приготвяне:
Смесете всички съставки за получаване на вкусно хомогенно тесто.
Загрейте тиган с малко масло.
Слагайте по 1 с.л. от сместа и пържете на средна температура до златисто от двете страни.
Поднесете с мед, сладко или пресни плодове.
Вкусно, засищащо и с нежен лимонов аромат – идеално за бавна, уютна сутрин.
Обяд: Пролетна салата с киноа, спанак и авокадо
Необходими продукти:
100 г киноа
2 шепи бейби спанак
1 авокадо
1 краставица
1 чушка (по избор – червена или жълта)
Сокът от 1/2 лимон
Зехтин, сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Сварете киноата според инструкциите на опаковката. Оставете да се охлади. Нарежете зеленчуците и авокадото. Смесете всичко в голяма купа, овкусете със зехтин, лимон, сол и пипер.
Лек, свеж и зареждащ – обяд, който носи пролетта в чиния.
Вечеря: Печени кюфтенца от тиквички с кисело мляко и чесън
Необходими продукти:
2 тиквички
1 яйце
2 с.л. галета
1/2 ч.ч. сирене
1 скилидка чесън
Копър, сол и черен пипер
Зехтин за намазване
За соса:
200 г кисело мляко
1 скилидка чесън
копър и сол
Начин на приготвяне:
Настържете тиквичките, посолете и оставете да се отцедят 10 минути. Изстискайте. Смесете с останалите съставки и оформете кюфтенца. Подредете в тава с хартия за печене, поръсете със зехтин. Печете на 200°C около 25 минути или до златисто.
Разбъркайте съставките за соса и поднесете студен.
Лека и ароматна вечеря с балкански вкус и съвсем малко калории.
Приятен уикенд и добър апетит! Ако опитате някоя от рецептите – споделете в коментарите коя ви е станала любима.