Природозащитници и учени в Германия призоваха за забрана на нощното използване на роботи косачки, за да се защитят таралежите, след като проучване показва, че много от животните умират, разкъсани от устройствата.

Според проучването на Института за изследване на зоопарковете и дивата природа Лайбниц, почти половината от 370-те таралежи, които са били изследвани, след като са били порязани от ножовете на косачките, са умрели от нараняванията си или е трябвало да бъдат евтаназирани.

Таралежите са особено застрашени от косачки, работещи през нощта, тъй като животните се хранят нощем и не бягат, когато са в опасност, вместо това разчитат на бодлите си като защита - неадекватна защита срещу острите метални остриета на роботизирана косачка.

Тъй като роботизираните косачки са сравнително тихи, те са единственият тип косачка за трева, която може да работи през нощта в Германия. Използването им се е увеличило значително през последните няколко години.

Застрашени са и малки животни, растения, бръмбари. Според Корина Хьолзел от природозащитната група BUND, забраната за косене през нощта „е минимумът“. „Би било още по-добре да се откажем напълно от роботите косачки“, каза тя пред германската информационна агенция DPA.

Тя каза, че такива косачки са и опасност за биоразнообразието, защото не могат да решат какво да не косят.

„Те отсичат всяка маргаритка“, каза тя, като каза, че това означава, че дивите пчели, пеперудите и бръмбарите са загубили важни източници на храна. Учените, участващи в проучването на института Лайбниц, също призоваха за забрана на роботизираното косене през нощта като най-бързия и лесен начин за защита на таралежите от опасността, породена от практиката.

Животното беше поставено в „Червата книга“ на Германия през 2020 г. с предупреждение за възможна опасност от изчезване.