Пет слона в зоологическа градина в Колорадо може някой ден да заведат дело за свободата си, ако Върховният съд на щата застане на страната на група за правата на животните и ги обяви за „лица“ според закона. Но първо съдиите имаха няколко въпроса за котките и кучетата.

„Как да разбера кога ще спре?“ Съдия Мелиса Харт каза по време на изслушването в четвъртък, чудейки се дали това решение може някой ден да доведе до еманципиране на домашните любимци на хората. Залогът е дали слоновете от зоопарка в планината Шайен трябва да бъдат третирани като хора според закона. Това беше въпрос, зададен няколко пъти, но никога не получи истински отговор.

Проектът за нечовешки права казва, че слоновете - Миси, Кимба, Лъки, Лулу и Джамбо - трябва да могат да използват дългосрочен процес, който е предназначен главно за затворниците да оспорват задържането си.

Групата казва, че животните, родени в дивата природа в Африка, показват признаци на мозъчно увреждане, тъй като зоологическата градина е по същество затвор за такива интелигентни и социални същества, известни с това, че обикалят километри на ден. Те искат животните да бъдат освободени в един от двата акредитирани убежища за слонове в Съединените щати, защото групата не смята, че вече могат да живеят в дивата природа.

Групата неуспешно съди през 2022 г. от името на слон в зоопарка в Бронкс на име Хепи. Най-висшият съд в Ню Йорк постанови, че Хепи, въпреки че е интелигентен и заслужава състрадание, не може да се счита за лице, което е незаконно затворено с възможността да подаде петиция за освобождаване.

Снимки: АП