Световноизвестният биолог сър Дейвид Атънбъроу разкри, че би искал да доживее до 100 години и отдава част от доброто си здраве и жизненост на една проста промяна в храненето си. Макар да не е напълно вегетарианец, Атънбъроу значително е намалил консумацията на червено месо – промяна, за която вярва, че допринася за дълголетието му.

Това не е нещо ново – още през 2017 г. той споделя: „Определено съм променил диетата си. Не по някакъв драматичен начин, но не съм ял червено месо от месеци.“ Биологът признава, че все още консумира сирене и риба, но иначе е „много по-вегетарианец“, отколкото някога е предполагал.

Според изданието Express има сериозни научни доказателства, че растителният режим носи значителни ползи за здравето и дълголетието. Атънбъроу, който е на 99 години, почти напълно е изключил от менюто си червеното месо – говеждо, агнешко, свинско, телешко, еленско и козе.

Британската здравна служба предупреждава, че прекомерната консумация на червено и преработено месо увеличава риска от рак на дебелото черво. Тези храни често съдържат и високи нива на наситени мазнини, които повишават холестерола и с това – риска от сърдечносъдови заболявания.

Специалистите от Харвард съветват хората, които искат да ограничат месото, да не се лишават от важни хранителни вещества и да ги заменят с подходящи източници на протеин. Проучване на Harvard Men’s Health Watch показва, че замяната само на една порция червено месо дневно с други храни може да намали риска от преждевременна смърт с между 7% и 19%.

Шест здравословни алтернативи, които подпомагат дълголетието, са: птиче месо, риба, бобови растения, ядки, пълнозърнести храни и нискомаслени млечни продукти.

Превод: GlasNews.bg