Прекомерната консумация на захар може да доведе до хронично възпаление в тялото, инсулинова резистентност и оксидативен стрес, които са свързани с развитието на болестта на Алцхаймер, риска от развитие на рак и други заболявания, свързани с възрастта.
Здравни експерти се изказаха за популярни храни, съдържащи скрити захари, които могат да навредят на здравето на мозъка. She Finds пише за това.
Кетчуп и BBQ сос
Тези на пръв поглед безобидни сосове всъщност са с високо съдържание на захар. Високият прием на захар може да доведе до възпаление в цялото тяло, оксидативен стрес и инсулинова резистентност.
"Въпреки че тези сосове може да изглеждат достатъчно невинни, те обикновено съдържат царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза или добавени захари. Тези захари се натрупват с течение на времето и водят до възпаление, което ускорява процеса на стареене и увеличава вероятността от рак", казва д-р Майкъл Лахи. Вместо това той препоръчва да правите сосове и дресинги у дома, като използвате пресни съставки.
Снимка: Freepik
Кисело мляко с пълнител
В сравнение с други храни за закуска като понички и сладкиши, киселото мляко може да изглежда като безвреден вариант. Въпреки това, един поглед към етикета на много кисели млека, закупени от магазина, е достатъчен, за да ви каже колко подли съставки и добавени захари съдържат.
Клиничният диетолог и диетолог Риа Хоул отбелязва: „Обикновеното кисело мляко може да бъде наситено с аромати и подсладители и забелязах, че някои марки имат 250-300 калории и 25-30 грама захар на порция, еквивалентно на шоколадово блокче. Повечето от тези захари причиняват хронично възпаление в тялото, което ускорява процеса на стареене на мозъка."
Вместо това опитайте да изберете обикновено гръцко кисело мляко с високо съдържание на протеини само с малко мед и горски плодове за сладост.
Снимка: Pixabay
Мюсли блокчета
Мюсли блокчетата се предлагат на пазара като опция за здравословна закуска, но подобно на кисело мляко с плодов пълнител, те съдържат много захар и други нежелани съставки. Много от тези блокчета съдържат царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза като подсладител, който според изследванията може да повиши нивата на кръвната захар. Освен това тези продукти обикновено съдържат консерванти и добавки, които допълнително допринасят за когнитивния спад.
„Мюсли блокчетата обикновено съдържат няколко вида захар и преработени съставки, които имат малка хранителна стойност. Високият прием на захар с течение на времето не само подхранва възпалението, но също така засяга мозъчния невротрофичен фактор (BDNF), протеин, който е от съществено значение за паметта и ученето. Нивото на BDNF е свързано с болестта на Алцхаймер и други невродегенеративни заболявания“, обяснява д-р Римас Гейга. Той също така казва, че възпалението, причинено от диета със захар, "създава среда, която насърчава растежа на раковите клетки".
Той предлага да направите тези блокчета сами, като използвате овесени ядки, семена и минимални естествени подсладители като фурми и мед.
Снимка: Freepik
Превод: GlasNews.bg