Китайският роувър Zhurong е първата китайска мисия, която каца на Марс, изследвайки един от най-големите ударни басейни на Червената планета: Utopia Planitia. Този район е посетен от "Викинг 2" през 1976 г. и десетилетията на технологичен напредък означават, че "Джуронг" може да предостави нови данни за региона. А някои от тях дойдоха от под повърхността на планетата. Марсоходът откри 16 многоъгълни структури, погребани под повърхността.

Изследователите смятат, че те са се образували в контекста на циклите на замразяване и размразяване, които са довели до образуването на пукнатини в терена, който първоначално е бил на повърхността. Както се вижда от други терени на Марс, сублимацията и замръзването могат да издълбаят терена по своеобразен начин (като т.нар. паяци) и изглежда, че този процес не е нещо ново на Марс. Възможно е да е протичал в продължение на милиарди години, пише IFLscience.



Работата от радара на Журонг показва, че част от този напукан терен и неговата многоъгълна структура може да се погребе. Образуванието се е намирало под 35 метра земна повърхност. Предишната работа беше съсредоточена върху вертикалните слоеве на региона. Това показа, че е имало няколко епизодични наводнения, които са запълнили басейна, приблизително преди около 3 милиарда години. Новата работа разкри вместо това какви са слоевете в хоризонтално направление, като разгледа радарния анализ в целия участък от 1,9 км.

Марс е бил вулканичен свят: най-високият вулкан в Слънчевата система се намира на Марс. Известна геоложка активност продължава и до днес, като марсотресенията на Червената планета са регистрирани от сондата на НАСА InSight.

Затова изследователите обмислят възможността погребаната структура да има лавов произход. На Земята има няколко такива примера, като например Giant's Causeway. На мястото, където Журонг е изследвал, обаче не е имало доказателства за базалтови екструзии. Екипът е убеден, че структурите са седиментни, образувани в резултат на термични процеси при различен климат.

И това е интригуваща последица от това проучване. Ако полигоналните структури са изисквали събития на замразяване и размразяване, климатът на древния Марс би трябвало да е бил много по-променлив. Утопия Планиция се намира на ниски и средни географски ширини. Районът се намира на 25 градуса северно от марсианския екватор. Но е възможно планетата да е имала по-голям косопад, така че регионът да е преживявал диво различни сезони.

Слоевете показват, че в миналото се е случило нещо повече. Многоъгълните структури са били погребани в слоеве от материал, който не прилича на тях. Може би влажната среда, която ги е формирала, е престанала да съществува или е настъпило някакво друго неизвестно геологично събитие. 

"Намиращият се на ниски географски ширини (∼25° с.ш.) многоъгълен терен, за който се предполага, че най-вероятно се е образувал чрез пукнатини от термично свиване, убедително доказва високата косота на ранния Марс. Подповърхностната структура с покривни материали, покриващи погребания палеополигонален терен, предполага, че известно време след това е имало забележителна палеоклиматична трансформация", пишат авторите.