Тайните на чудовището от Лох Нес може скоро да бъдат разкрити поради бързото спадане на нивото на водата в езерото.  

Шотландската агенция за опазване на околната среда (Sepa) издаде предупреждение за недостиг на вода в части от Шотландия, тъй като продължителният период на сухо време е повлиял на водните нива в Обединеното кралство. При горещо време показателите във водоема достигат исторически ниски нива. Сега езерото е пресъхнало за повече от три десетилетия.

Миналия месец нивото на езерото падна до най-ниското си ниво от 1990 г., съобщава Mirror. Засега нивото е класифицирано като "ниско". Някои експерти твърдят, че водноелектрическите централи са променили нивото на водата в Лох Нес, което е най-големият воден басейн в страната.

Ниво от малко над 109 см беше регистрирано на 24 май, най-ниското ниво от началото на записите през 1990 г. Това означава, че езерото, отдавна обект на слухове за прословутото чудовище от Лох Нес, скоро може да потъне достатъчно ниско, за да разкрие някои от своите тайни.

Само тази седмица на ловците на Неси беше предложена огромна награда от £25 000 за доказване, че прочутото чудовище живее в шотландско езеро. Всяка година хиляди хора посещават язовира. Според експерти прочутото чудовище "носи" на икономиката на Обединеното кралство почти 41 милиона паунда годишно.

Припомняме, през януари математикът Флоу Фоксън каза, че чудовището от Лох Нес не е просто гигантска змиорка. В собственото си изследване той изчислява възможността за това. Специалистът използва данни за улова и заключава, че в езерото живеят около 8 хиляди змиорки. След това той изчислява вероятността да се намери змиорка с дължина един метър и заключава, че е само 1 към 50 000. Въз основа на тази цифра намирането на змиорка с дължина около 6 метра в Лох Нес е „практически нула“. Да, Фоксън вярва, че ако Неси наистина съществува, тогава най-вероятно това не е гигантска змиорка, а нещо друго.

 Превод: GlasNews