Ендорфините са вид химикали, които влияят на самочувствието и действат като естествени средства за облекчаване на болката и стреса. Те са химически пратеници в тялото, които се освобождават от нашата централна нервна система и хипофизната жлеза.

Според Hawaiian Medical Journal ендорфините са изключително полезни в ситуации, в които например човек е наранен, чувства се стресиран и тревожен или има нужда от повишаване на самочувствието. И те се освобождават по време на приятни дейности като секс, смях или упражнения. Освен това ендорфините подобряват паметта и когнитивното здраве, като същевременно укрепват имунитета ни. Колко лесно е да се повиши нивото на ендорфин в тялото, пишеHealth Shots.

Като увеличим количеството на естествените ендорфини в тялото, можем да подобрим здравето и благосъстоянието си. Високите нива на ендорфин облекчават болката и засилват чувството на удоволствие. Те също ще бъдат ефективни за:

• Намаляване на симптомите на стрес, тревожност и депресия

• Повишаване на настроението

• Повишено самочувствие

• Когнитивна подкрепа

• Укрепване на имунната система

• Намалено възпаление

• Регулиране на апетита

Има много начини за естествено повишаване на нивата на ендорфин в тялото ви. Вижте ги:

Спортувайте

Цял екран

Всички знаем ползите за здравето от упражненията, но те имат и ползи за психичното здраве благодарение на ендорфините. Физическата активност винаги ще означава увеличаване на производството на ендорфин. Според проучване от 2011 г. ендорфините се освобождават в тялото след 30 минути упражнения и дори груповите упражнения могат да осигурят повишаване на ендорфините.

Медитирайте всеки ден

Според проучване от 2011 г. медитацията е чудесен начин за увеличаване на отделянето на ендорфини в тялото. Медитацията ви помага да отпуснете тялото си и да постигнете вътрешно състояние на спокойствие. Някои от другите ползи за здравето от медитацията включват подобрено благосъстояние, подобрено настроение, повишена способност за справяне с болести и подобрени модели и качество на съня.

Една от най-простите форми на медитация е медитацията на вниманието, при която просто намирате удобно място и позиция и медитирате, като се фокусирате върху дишането си. Когато започнат да се появяват мисли, вие не взаимодействате с тях, а просто действате като наблюдател и позволявате на тези облаци от мисли да преминат. Етапът „без мисъл“ идва с практиката и е мястото, където изпитвате блаженство и мир.

Използвайте ароматни масла

Вдишването на любимите ви успокояващи масла, като например лавандула, може да предизвика освобождаването на ендорфини. Можете да използвате дифузер, за да разнесете аромата на маслата около вас и да се почувствате спокойни. Маслото от розмарин, цитрусовите аромати като портокал или грейпфрут, иланг-иланг и тамян също имат благоприятен ефект.

Правете секс

Известно е, че сексът предизвиква чувство на еуфория, тъй като ендорфините се освобождават в тялото заедно с други хормони на любовта като окситоцин. Скокът на ендорфините може също да обясни защо сексът осигурява други предимства, освен това да ви кара да се чувствате по-добре, като облекчаване на болката, намаляване на стреса и повишено самочувствие.

Смейте се повече

Цял екран
Снимка: pexels.com

Сигурно винаги сте забелязвали това приятно чувство, след като се смеете на глас с приятелите си. Настроението ви внезапно се подобрява и намирате отдих от постоянния цикъл на безпокойство и стрес. В когнитивно-поведенческата терапия има техника, наречена смехотерапия, която може също да ограничи чувствата на стрес и депресия.

Освен това, когато правите нещо забавно с любимите си хора, тялото ви също отделя ендорфини. Проучване в списание Neuroscience установи, че гледането на комедия с група близки приятели повишава нивата на ендорфин. Така че следващия път, когато излезете с приятели и не можете да решите какво да гледате, отидете да гледате комедия и се насладете на прилив на ендорфини.

Слушайте музика

Слушането на музика само по себе си е терапевтична дейност и по този начин повишава нивата на ендорфини в тялото ни. Според Journal of Evolutionary Psychology изпълнението на музика е по-вероятно да повиши нивата на ендорфин, отколкото простото слушане. Затова можете дори да опитате да композирате музика и да пеете по-често, дори под душа.

Уловете слънчевите лъчи

Излагането на сутрешното слънце има няколко предимства. Освен че помага на кожата ви да произвежда витамин D, слънчевата светлина също така увеличава производството на мелатонин и серотонин. Те помагат за подобряване на настроението ви, повишават енергията ви и ви помагат да спите добре. Ултравиолетовите лъчи на слънцето повишават нивата на ендорфин в тялото, така че се опитайте да излизате навън възможно най-често, за да извлечете ползите от излагането на слънце. Не забравяйте да носите слънцезащитен крем с SPF 30 или по-висок, тъй като UV лъчите са вредни за кожата

Следвайте тези естествени начини за повишаване на ендорфините и вижте как те ще променят живота ви.

Превод: GlasNews