Първата супер луна за 2024 г. ще се случи в понеделник вечерта, 19 август. Това ще бъде най-голямото и ярко пълнолуние тази година. Освен това това събитие се нарича още Синя луна и този термин има две значения. Какво всъщност можете да наблюдавате във вечерното небе? 

Вечерта на 19 август можете да започнете да наблюдавате появата на Синята луна във вечерното небе. Това ще бъде най-яркото и голямо пълнолуние през 2024 г., което ще бъде и суперлуние, пише Space.

Синя луна - какво е това?

Синята луна е сравнително рядко астрономическо явление и това пълнолуние се нарича така, когато е третото пълнолуние в астрономическия сезон, когато има четири такива събития вместо три. Тоест това е сезонна Синя Луна. Но има и месечна Синя Луна и това събитие се отнася за пълнолунието, което е второто в календарния месец. Сезонни сини луни могат да се наблюдават приблизително веднъж на 2-3 години.

Защо Синята луна се нарича така?

Що се отнася до цвета на Луната, тя всъщност не става синя, въпреки че това явление е много рядко, но се случва. Лунната светлина придобива този цвят след преминаване през земната атмосфера.

Смята се, че произходът на името "Blue Moon" е идиоматичният израз на английски "Once in a Blue Moon" (буквален превод - "Веднъж в Синя луна"). Този израз се използва за описание на събитие, което или се случва много рядко, или изобщо не се случва. Такива пълнолуния са сравнително рядко явление и затова са получили такова име.

Суперлуна - какво е това?

Що се отнася до суперлуната, това явление е по-често срещано и се случва, когато пълнолунието съвпадне с най-близкото приближаване на Луната до Земята по време на нейното орбитално движение. През 2024 г. ще има още 3 суперлуни: 17 септември, 17 октомври и 15 ноември.

Ако говорим за месечната Синя Луна, тогава това явление също ще бъде суперлуна чак през януари 2037 г. А в понеделник, 19 август, можете да видите сезонната Синя луна, която съвпада със суперлуната. Следващият път, когато подобно събитие ще се случи, е през август 2032 г.

На 19 август пълната Луна ще се вижда ясно, когато започне да изгрява над източния хоризонт след 21 часа. Тази вечер Луната ще бъде най-ярката тази година. Всъщност след това пълната Луна ще се вижда още няколко вечери и нощи.