Точно след полунощ в нощта срещу 8 септември Сатурн ще се появи в най-големия си и най-ярък вид на нощното небе. Това е така, защото Земята ще бъде разположена директно между Сатурн и Слънцето, предлагайки на любителите на астрономията невероятна гледка - и шанс да зърнат пръстените на планетата, преди те да се обърнат и да "изчезнат" от погледа.

Сатурн ще бъде видим през по-голямата част от нощта, изгрявайки приблизително по същото време, когато слънцето залязва. Но в 07:35 ч. българско време планетата ще бъде в т.нар. противостоене (или опозиция) на Слънцето. Опозицията възниква, когато една планета е на противоположната страна на небето спрямо слънцето , а Земята е между тях.

„В случая най-подходящата нощ тази година за наблюдение на Сатурн ще бъде нощта срещу 8 септември, но тъй като планетата с пръстените се движи бавно в съзвездието Водолей, тя е удобно видима още от началото на юли и ще се наблюдава все така лесно до около края на септември. Сутринта на 8 септември Сатурн ще бъде на разстояние 1 295 229 080 километра от Земята, след което той бавно ще започне да се отдалечава”, каза за БТА Пенчо Маркишки, физик от катедра „Астрономия” на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и от Института по астрономия с НАО при БАН.

Физикът препоръча на любителите астрономи и техника за наблюдение на Сатурн. „За да забележим неговия пръстен обаче, ще ни трябва зрителна тръба или телескоп с увеличение поне 30 пъти. Разбира се, при увеличения около 100 или повече пъти, наблюденията ни ще бъдат далеч по-впечатляващи”, каза Маркишки.

Този уикенд може да е и най-доброто време да зърнете емблематичните пръстени на Сатурн, преди те да се изравнят с ръба на Земята през март 2025 г. и поради тяхната тънкост да станат невидими. Този акт на изчезване се случва, защото оста на Сатурн, подобно на тази на Земята, е наклонена спрямо орбитата му, което кара пръстените му - разположени точно над екватора на планетата - временно да се изместят от нашия поглед от Земята, когато южното полукълбо е насочено към слънцето, твърди Earth.com.

Това изчезване се случва на всеки 29,5 години, толкова време е необходимо на Сатурн да обиколи Слънцето

За щастие, пръстените няма да бъдат скрити за дълго. След март 2025 г. пръстените ще се върнат за кратко, преди да изчезнат отново през ноември 2025 г. Тъй като Сатурн продължава своята орбита и наклонът му се измества, пръстените постепенно ще се връщат към нашата видимост от Земята.