Кралица Елизабет II е най-дълго управлявалият монарх в историята на Великобритания. На 21 април тя навърши 94 години и е на престола вече 67 години. По време на нейното управление се случиха много промени, но едно нещо си остава постоянно – диетата ѝ.

Според бивш кралски готвач, два пъти в седмицата Елизабет II получава меню с предложения, от които тя избира своите любими храни. И докато кралицата се опитва да яде разнообразно и здравословно, то има някои ястия, които никога не биха стигнали до масата ѝ.

Дарън МакГрейди е служил на Нейно Величество няколко години и знае много добре от какво тя няма нужда и не иска да вижда на трапезата. Според него, кралицата не преяжда, а просто „яде, за да оцелее“ и дори е доста добър готвач. Не се знае дали Елизабет II влиза вече в кухнята, за да приготви нещо сама, но е ясно кои храни не иска да докосва.

Картофи и паста

Кралицата не яде нишесте, което автоматично изключва от менюто ѝ паста и картофи. Единственият път, в който ще видите подобни хранителни продукти в чинията ѝ, е по време на специална вечеря, но дори тогава тя няма да ги докосне.

Вместо да яде паста или картофи, Нейно Величество залага на печена риба или пиле, пресни зеленчуци и салата.

Чесън

Шеф МакГрейди казва, че кралицата има правило, което забранява на всеки член на кралската фамилия да яде чесън. Този закон беше изключително труден за Меган Маркъл, която трябваше да се откаже от любимата си суперхрана, когато се омъжи за принц Хари. Е, вече няма да ѝ е толкова тъжно, тъй като тя и съпругът ѝ вече не са членове на кралската фамилия.

„Никога не трябва да се сервира ястие, което съдържа чесън. Кралицата никога не включва чесън в менюто си“, казва МакГрейди. Вярва се, че правилото е измислено, за да предпази кралските особи от лош дъх, когато те се срещат с различни гости или хора от обществото.

Хляб с коричка

Кралицата има специално условие, когато яде сандвичи – хлябът трябва да бъде без коричка. Бившият кралски готвач Оуен Ходжънс признава, че в началото е бил навикан от колега, защото се е опитал да сервира хляба по грешния начин.

„След това той ми показа как да приготвя перфектния сандвич с риба тон: нарязване на хляба по дължина, намазване от двете страни с масло, добавяне на сместа от риба тон и майонеза и нарязана на ситно краставица с малко пипер“, казва той пред Telegraph.

Ягоди

Кралицата яде плодове, но според сезона. МакГрейди споделя, че тя обича ягоди, но трябва да бъдат пресни и току-що набрани. „Опитайте се да ѝ изпратите ягоди през януари и никога няма да ви проговори“.

Източник: tialoto