Като се имат предвид настоящите обстоятелства, нивото на стрес сред населението нараства бързо. Хроничният стрес и безпокойството могат да повлияят негативно на вашето здраве - както физическо, така и психическо - повече, отколкото можете да си представите. Диетата е един от основните фактори, които могат да повлияят на това как мозъкът и тялото ви се справят със стреса. Храните, които слагате в чинията си, наистина могат да ви помогнат да намалите нивата на стрес и да се успокоите. Ключова част от пъзела „храната отговаря на настроението“ всъщност е вашият чревен микроб, така че повечето здравословни за червата храни са и храни за премахване на стреса. Real Simple пише за това.

Според д-р Иън Смит, здравето на червата е тясно свързано с мозъка и нервната система и следователно със способността на тялото да се справя със стреса.

„Връзката между безпокойството и червата е дълбока“, казва той. „Стресът или безпокойството могат да накарат имунната система да изпрати сигнали за унищожаване на лигавицата на червата. Увреденото черво може да предизвика реакция на хроничен стрес, която да задейства тялото ни да премине в режим на борба или бягство. Но добрата новина е, че има има много храни, които са богати на пробиотици, за да ви помогнат да направите червата си по-здрави и в резултат на това да намалите нивата на стрес.

Мазни риби

Доказано е, че храни с високо съдържание на омега-3 мастни киселини подобряват здравето на мозъка. Това са сьомга и други мазни риби, ядки, семена и соеви продукти. Други постни протеини, като пилешкото, също са полезни, защото съдържат аминокиселини, които повишават настроението, казва д-р Смит. Трябва обаче да избягвате месо с високо съдържание на наситени мазнини.

Снимка: Freepik

Горски плодове

Според д-р Смит фибрите са мощен двигател на добрите бактерии в червата и повечето хора получават твърде малко от тях. Горските плодове са хранителен източник с невероятно високо съдържание на фибри, особено малини, къпини и боровинки. Освен това е доказано, че някои горски плодове, като боровинките, намаляват кортизола, хормон на стреса, който може да повлияе негативно на настроението ви.

Портокали

Ако говорим за плодове, които помагат в борбата със стреса, то това са портокалите. Един портокал съдържа 82 милиграма витамин С, което почти напълно покрива дневната ви нужда. Витамин С е най-известен със своите имуностимулиращи свойства, които помагат за намаляване на стреса.

„Започнете деня си с портокал за закуска или яжте един като вкусна следобедна закуска, съчетана с бадеми или кисело мляко“, препоръчва Бауер.

Нахут

Нахутът е богат на триптофан, основна аминокиселина, която играе роля във връзката между червата и мозъка, тъй като тялото я използва, за да произвежда серотонин, който стабилизира настроението. Проучванията показват, че изчерпването на триптофан може да бъде свързано с тревожност. „Това е само една аминокиселина (и най-малко разпространената), която се конкурира за навлизане в мозъка“, обяснява Бауер. „Добавянето на въглехидрати помага за доставянето на мощна аминокиселина. Нахутът съдържа триптофан и бавно усвоими въглехидрати – печеливша комбинация за премахване на стреса в една удобна опаковка.“

Това универсално бобово растение също съдържа фолиева киселина, витамин В, който помага за регулиране на настроението, стабилизиране на кръвната захар и подобряване на настроението.

Снимка: Freepik

Яйца, ядки и пуешко

Всички тези съставки също така осигуряват мощен тласък на триптофан, който отново е от съществено значение за производството на серотонин, ключов елемент за доброто настроение.

Чай от лайка

Лайката действа като лек седатив и може да облекчи мускулното напрежение и да намали тревожността или раздразнителността. „Лайката е едно от най-разпространените и добре познати лечебни растения в света“, казва Бауер. Не съдържа кофеин, така че можете да изпиете чаша успокояващ чай дори преди лягане. За по-ароматен начин за облекчаване на стреса, опитайте да смесите лайка с канела, ябълков сайдер и лимон.

Овесени ядки

Овесените ядки доставят на тялото солидна доза триптофан, като помагат на тялото да произвежда серотонин. „Всички видове овес са страхотни, но особено харесвам овесените ядки, защото са минимално обработени, което води до по-бавно покачване на кръвната захар и спомага за стабилизиране на настроението“, казва Бауер. Овесените ядки също съдържат магнезий и хората, които имат дефицит на този важен минерал, може да са по-склонни към депресия и тревожност. Магнезият има огромен ефект върху нивата на стрес и съня, като помага за регулирането на определен невротрансмитер, който успокоява ума.

Снимка: Pixabay

Черен шоколад

Шоколадът съдържа полифеноли – мощни антиоксиданти, за които е доказано, че подобряват мозъчната функция и настроението.

„Но наистина имам предвид черен, а не млечен [шоколад]!“ Д-р Смит подчертава - колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-малко добавена захар съдържа - съставка, която, за съжаление, има отрицателен ефект върху настроението и регулирането на стреса.

Превод: GlasNews.bg