Ретрограден Сатурн е явление, когато планетата започне да се движи в обратна посока от Слънцето. Астролозите смятат, че в такива моменти цялото човечество преживява сериозни промени. Кога ще започне това събитие през 2024 г., колко дълго ще продължи и как ще засегне хората, вижте:.

Кога ще започне ретро Сатурн и колко дълго ще продължи?

Планетите, които се движат през небесната сфера от изток на запад, когато се гледат от Земята, се наричат ​​ретроградни. С други думи, те се движат в годишна посока, противоположна на Слънцето. Сатурн, който в астрологията се смята за велик учител и планета на кармата, влезе в ретрограден транзит на 29 юни в съзвездието Риби и ще завърши маршрута си на 15 ноември, достигайки до Водолей.

Какво може да се случи по време на ретроградност на планетата?

Когато някоя от планетите влезе в ретрограден транзит, светът сякаш замръзва в темата, която засяга това небесно тяло, обясни астрологът и астропсихолог Любов Калиновска. Първо планетата намалява скоростта си и енергията й в този момент също ще се забавя, отбеляза специалистът.

„Трябва да се отнасяме добре към ретроградните планети. Защото сега животът ни е много бърз, много хаотичен. Всичко се ускори, имаме постоянен поток от информация, всичко се променя и имаме нужда от някаква стабилност. И когато планетата се забави, солидността и стабилността идват при нас“, отбеляза тя.

Спрялата планета се движи назад през градусите на зодиака, връщайки се към тези, през които вече е преминала, пише tea.ru. Това дава възможност на човек да преработи или завърши нещо.

Уроци от Ретроградния Сатурн: как да действаме правилно

Сатурн е отговорен за стабилността, солидността, вътрешното ядро ​​и спецификата в живота. Когато той спре преди транзит, неговата енергия по отношение на тези аспекти също витае над хората. Те започват да приемат себе си, света и хората около тях по-сериозно.

Те започват да изискват повече от себе си, приемат процесите на живота по-сериозно и стават по-сериозни и отговорни хора. Те обмислят действията си, искат да подобрят или рационализират нещо.

Ретрограден Сатурн ще спре в знака Риби, където Нептун сега е управител. Заедно тези две планети ще наклонят хората към по-голяма духовност, морал и отговорност. Те ще поставят пред мнозина въпроса за доброто и злото, защото Рибите отговарят за божествената същност, казва астрологът.

„Риби също е завършването на нещо: социални или лични процеси. Темата за това как правилно да излезете от определени процеси или как правилно да се върнете към тях, ще бъде подновена“, прогнозира експертът.

В ретроградната фаза Сатурн ще бъде в квадрат с Юпитер. И двете планети са социални, което означава, че светогледът на хората ще се промени, очакват се много промени на законодателно ниво, предупреди астропсихологът.

Риби е в глобалния финансов сектор, Юпитер и Сатурн също отговарят за икономическите трансформации. Затова в този момент са възможни нови закони в тази сфера или шокове за борсите, допълни специалистът.

Какво се препоръчва да се направи по това време?

Ретрограден Сатурн отговаря и за строителството, така че по време на него е добре да правите саниране, да започнете ремонти и други дейности, свързани с това, ако те са били отлагани дълго време. Същото важи и за подобни случаи, които не са приключили или нещо желано като покупка на недвижим имот, подчерта Калиновская.

© NASA/Keystone Press Agency/Global Look Press

По време на ретрограден Сатурн се препоръчва:

  • довършване на недовършен бизнес: ремонти, почистване, закупуване на недвижими имоти;
  • разрешаване на финансови въпроси, затваряне на дългове.

Какво не трябва да правите

Не бива да купувате вещи и имоти спонтанно. Ако идеята дойде точно по време на ретрограден Сатурн, тогава няма да свърши добре. Същото важи и за всякакви финансови инвестиции и други въпроси, за които не е помислено преди планетата да влезе в транзит.

Как движенията на планетите влияят на здравето

От медицинска гледна точка няма доказателства, че движението на планетите има някакъв ефект върху здравето на хората, каза OTR кардиолог, терапевт, лекар по функционална диагностика, кандидат на медицинските науки Андрей Кондрахин. Той отбеляза, че най-общо казано, хората се влияят от всичко около тях, но космическите тела не могат да навредят, просто трябва да се грижете за здравето си.

Разбира се, може да съвпадне, че човек се чувства зле точно по време на ретроградното движение на една от планетите. А някои може дори да се натоварят толкова много, че здравето им да се влоши поради стрес. Например, някой ще получи главоболие, ще започне безсъние или кръвното му налягане ще се повиши. В такива случаи Кондрахин даде ясни препоръки.

  1. Ако се чувствате зле, направете елементарни изследвания - възможни са здравословни проблеми.
  2. Ако има отклонения, те трябва да бъдат компенсирани.
  3. Поддържайте здравето си и спортувайте.
  4. Не търсете причини за безпокойство там, където ги няма.