Кафето е една от най-обичаните и масово консумирани напитки, които хората предпочитат да пият сутрин. Според Световното проучване на населението американците обикновено пият около три чаши кафе на ден. Популярността на кафето нараства и в страни, където чаят винаги е бил популярна напитка. Кафето често се избира заради способността му да осигурява мигновен тласък на енергия и да се бори със сутрешната мудност. Не само това, той е важен източник на антиоксиданти, които са едни от най-важните хранителни вещества.

Въпреки това дебатът продължава: кое е по-добро - горещо или студено кафе. Въпреки че както горещото, така и студеното кафе са едни от най-обичаните кофеинови напитки, те са напълно различни и имат различен ефект върху тялото ни, пише Health Shots.

„Основната разлика между горещото и студеното кафе са методите на приготвяне. Горещото кафе се прави чрез изливане на вряла вода или мляко върху смлени кафеени зърна. Топлината помага за извличането на пълната гама от вкусове, включително богати масла и ароматни съединения, създавайки богат, ароматен вкус“, обяснява диетологът д-р Арчана Батра. Студеното кафе се прави от смляно кафе, кубчета лед, мляко и захар (по желание). Друг метод за приготвяне на студено кафе включва варенето на горещо кафе и след това бързото му охлаждане върху лед или в хладилник. Този метод обаче може да отнеме време.

Горещото кафе има богат ароматен профил с дълбоки, сложни вкусове, дължащи се на термичната екстракция на разтворими съединения и масла от зърната. Студеното кафе обаче е по-меко, често по-малко кисело и като цяло има подобен вкус на горещо кафе. Вкусът му може да бъде подобрен с добавки като мляко, сметана или ароматизирани сиропи.

"Нивото на кофеин и в двата вида кафе зависи от техниката на приготвяне и съотношението кафе към вода или мляко. Горещото кафе може да има по-висока концентрация поради по-дългото време за приготвяне", казва д-р Батра. Съдържанието на кофеин също варира в зависимост от количеството използвано кафе, така че е важно да се вземе предвид специфичният метод на приготвяне и вида на кафето, когато се сравняват нивата на кофеин.

Температурата оказва значително влияние върху вкуса на вашето кафе. Горещото кафе успокоява и ободрява, което е особено важно в студеното време. Студеното кафе, от друга страна, е освежаващо и охлаждащо, което го прави идеално за горещите летни дни. Често се консумира върху лед или в смесени напитки като кафе смути или фрапучино.

Горещото кафе е известно с многото си ползи за здравето. Според Американското химическо дружество горещото кафе обикновено съдържа повече антиоксиданти от студеното кафе, което помага в борбата с оксидативния стрес и възпалението, потенциално намалявайки риска от определени заболявания. Ароматът на прясно сварено кафе може да има успокояващ ефект и да помогне за намаляване на стреса. „Чаша горещо кафе може не само да бъде приятна и успокояваща, но също така може да ви помогне да увеличите енергията си и да започнете деня си продуктивно“, съветва д-р Батра.

От друга страна, студеното кафе има свои собствени предимства. За хора с чувствителни стомаси или склонни към киселинен рефлукс студеното кафе може да бъде по-малко дразнещо от горещото кафе. „Често има по-ниско съдържание на кофеин, което го прави подходящ избор за тези, които са чувствителни към кофеин или искат да ограничат приема на кофеин“, обяснява д-р Батра. Освен това студеното кафе може да се приготви бързо, което го прави удобно за натоварен начин на живот. Такива освежаващи напитки обикновено се консумират в горещ ден.

В крайна сметка изборът между горещо и студено кафе до голяма степен зависи от личния избор или вкус, метеорологичните условия и съществуващите здравословни проблеми. Ако търсите антиоксидантни ползи, облекчаване на стреса и топлина, горещото кафе може да е за предпочитане. От друга страна, ако давате приоритет на храносмилателния комфорт, намаляването на кофеина и лекотата на приготвяне, тогава студеното кафе може да е по-добър вариант.

„И двата вида имат своите предимства и осигуряват повишаване на кофеина, но те предлагат различно изживяване поради разликите в температурата и методите на приготвяне. Така че става дума за намиране на това, което най-добре отговаря на вашия начин на живот и здравословни проблеми“, казва експертът.