Невероятен подводен град показва древна история, но е потопен дълбоко под водата.

Павлопетри в Гърция е малък остров край бреговете на Лакония в южната част на Пелопонес. Дълбоко в Средиземно море, малко хора знаят за това място.

Това е най-старият древногръцки град, който е бил открит, и тези, които имат достатъчно късмет да го видят, са постоянно във възторг.

Историята на града датира от близо 5000 години, когато регионът му е бил обитаван в най-ранните години на гръцката история.

Удивително е, че е открит едва преди 57 години от Никълъс Флеминг. Наричан „изгубен град“, той е най-старият по рода си.
Градът е открит случайно, когато Флеминг използва въздушна фотография, за да изучава бреговата линия, когато забелязва поредица от необичайни линии на морското дъно. Тези редове били първият намек за това, което се крие отдолу.

Името му се превежда като „Камъкът на Павел“, което е пряко свързано със Св. Петър и Св. Павел, двамата най-велики християнски апостоли и мъченици, които пътуват надлъж и нашир, разпространявайки християнството през първи век сл. Хр.

За тези, които искат да видят мястото, ще са необходими екипировка за гмуркане с шнорхел или водолазно гмуркане. Мястото се намира на малко повече от четири часа път от Атина, ако пътувате с кола.

През 1968 г. археолози от университета в Кеймбридж посещават мястото, за да картографират цялото местоположение и да определят мащаба на древния изгубен град. Установено е, че градът е бил обитаван през 2800 г. пр.н.е.

Превод: GlasNews.bg