Хранителен продукт, популярен сред знаменитостите, може да донесе ползи за кожата и теглото ви. Звездата от Приятели Дженифър Анистън консумира ежедневно салата, която спомага за това.

55-годишната Дженифър сподели в интервю рецептата за салатата, която е била сред основните ѝ ястия по време на снимките на култовия сериал.

Една съставка стои в основата и това не е маруля, а киноа. Киноата е ключов компонент на средиземноморската диета и служи като отличен източник на растителни протеини за вашите ястия.

Смята се за пълноценен протеин, тъй като включва всичките девет основни аминокиселини. Освен това киноата е без глутен, богата е на фибри, протеини и е пълна с различни витамини и минерали.

Според BBC Good Food киноа има няколко ползи за здравето, особено за тези, които следват вегетариански и вегански начин на живот. Това високо съдържание на протеин е част от причината киноата да бъде аплодирана от тези, които искат да отслабнат и да поддържат теглото си.

Засищащата природа на протеина кара тялото да спре да произвежда хормони, които казват на мозъка ни, че е време за ядене. Вместо това усещането за ситост за по-дълго време ще ви помогне да устоите на желанието да хапнете.

Някои данни сочат, че високото съдържание на фибри (приблизително 2,8 g на 100 g варена киноа) също е фактор за по-добро управление на теглото, цялостното храносмилане и здравето на червата. Друго огромно предимство от добавянето на киноа към вашата диета е нейното богатство на витамини А и В2.

Тези витамини поддържат кожата, очите и нервната система здрави. Намалява фините линии и прави кожата ви да изглежда млада. А рибофлавинът в киноата (или витамин B2) подобрява еластичността на кожата. Дори помага на възпалената кожа да стане по-малко склонна към акне.

Киноата също има нисък гликемичен индекс, което означава, че няма да доведе до драматичен скок на кръвната захар, което я прави идеална храна за диабетици. Освен това е добър източник на желязо, което може да помогне за предотвратяване на желязодефицитна анемия.

Киноата съдържа много антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на увреждане на сърцето и други органи. Освен това в нея има и малки количества омега-3 мастни киселини, добър източник е на фолат, манган, тиамин, мед, магнезий, фосфор и калий.

Превод: GlasNews.bg