Ново проучване изследва потенциалните ползи за здравето от използването на мляко от женски коне в сладолед. Замразеното лакомство обикновено се приготвя с краве мляко и сметана, но чрез замяна с мляко от кобили е установено, че се добавят повече добри бактерии в сместа.
Самото кобилешко мляко може да бъде начин за добавяне на повече хранителна стойност към сладоледа, тъй като съдържа протеини и ензими, които не се срещат в кравето мляко, и е с по-малко мазнини. Екипът зад вкусното проучване формулира различни смеси от сладолед, използвайки кобилешко мляко, инулин и бактерии от кисело мляко, за да види как това влияе върху състава на крайния продукт в сравнение със сладоледа от краве мляко.
Инулинът може да намали киселинността, а сладоледът с добавен пребиотик има повече полезни бактерии, отколкото разновидностите без. Докато киселинността може да варира, смесите за сладолед от кобилешко мляко имат сходни количества протеини, мазнини.
„Кобилешкото мляко е много по-сходно с човешкото, отколкото с кравето. Освен това причинява по-малко алергии от кравето мляко", обясни водещият автор д-р Катаржине Сколничка пред The Telegraph. „Млякото от кобила е добър източник на полиненаситени мастни киселини и други биоактивни вещества като лактоферин и лизозим."
„Доказано е, че млякото има терапевтични ефекти. Може да бъде полезно за лечение или профилактика на заболявания на стомашно-чревния тракт и дихателната система. В допълнение, кобилешкото мляко проявява имуномодулиращи свойства и влияе положително върху състава на чревната микробиота.
Превод: GlasNews.bg
Прочетете още
- 16:00 Самоуправство в София! Шофьор откри колата си трошена СНИМКА
- 17:00 Жена падна до контейнери за боклук, едва не се наряза на изхвърлени стъкла СНИМКИ
- 15:00 "Приятно гледане": Възмущение от непочистена кинозала в мол в Бургас СНИМКИ
- 19:00 Потрошиха колата на жена, помагаща на животни в беда СНИМКА