Ново проучване изследва потенциалните ползи за здравето от използването на мляко от женски коне в сладолед. Замразеното лакомство обикновено се приготвя с краве мляко и сметана, но чрез замяна с мляко от кобили е установено, че се добавят повече добри бактерии в сместа.

Самото кобилешко мляко може да бъде начин за добавяне на повече хранителна стойност към сладоледа, тъй като съдържа протеини и ензими, които не се срещат в кравето мляко, и е с по-малко мазнини. Екипът зад вкусното проучване формулира различни смеси от сладолед, използвайки кобилешко мляко, инулин и бактерии от кисело мляко, за да види как това влияе върху състава на крайния продукт в сравнение със сладоледа от краве мляко.

Инулинът може да намали киселинността, а сладоледът с добавен пребиотик има повече полезни бактерии, отколкото разновидностите без. Докато киселинността може да варира, смесите за сладолед от кобилешко мляко имат сходни количества протеини, мазнини.

„Кобилешкото мляко е много по-сходно с човешкото, отколкото с кравето. Освен това причинява по-малко алергии от кравето мляко", обясни водещият автор д-р Катаржине Сколничка пред The ​​Telegraph. „Млякото от кобила е добър източник на полиненаситени мастни киселини и други биоактивни вещества като лактоферин и лизозим."

„Доказано е, че млякото има терапевтични ефекти. Може да бъде полезно за лечение или профилактика на заболявания на стомашно-чревния тракт и дихателната система. В допълнение, кобилешкото мляко проявява имуномодулиращи свойства и влияе положително върху състава на чревната микробиота.

Превод: GlasNews.bg