На тревожните хора не се препоръчва да пият пенливо вино, твърди британският неврофармаколог Дейвид Нут. 

Дейвид казва, че алкохолът, който причинява бързо опиянение, е противопоказан за тревожни хора, тъй като това задейства процеса на невроадаптация в мозъка. Той обяснява, че този механизъм смекчава действието на алкохола, не позволява на човек да изгуби контрол и да заспи, но в същото време повишава тревожността.

Нут посочва, че невроадаптацията може да продължи дори след отстраняването на алкохола от тялото. „Ето защо се събуждате рано сутрин с учестено сърцебиене и чувство на безпокойство“, казва експертът.

Според експерта просекото, шампанското и другите пенливи вина предизвикват най-голямо безпокойство, тъй като съдържат газове, които ускоряват усвояването на алкохола в кръвта, съобщи The Telegraph.

Освен това за тревожност Дейвид не препоръчва тъмни на цвят силни напитки като уиски или коняк. Той обяснявав, че съдържат сложни алкохоли, които засилват невроадаптацията.

Коктейлите са пълни със захарни сиропи и сокове, както и смесица от няколко вида алкохол. Но сладкият им вкус улеснява пиенето. 

Тази сладка комбинация може също така да влоши психичното ви здраве, тъй като може също така да доведе до покачване и спадане на кръвната захар в течение на една нощ, което води до екстремни изблици на енергия и спадове, предупреждава Лиза Гън, ръководител на превенцията на психичното здраве в Nuffield Health.

Именно този спад на кръвната захар може да увеличи риска от чувство на тревожност и раздразнителност, да причини сърцебиене и да ви накара да се почувствате уморени и слаби.

Превод: GlasNews.bg