Знаете ли кой е един от най-популярните плодове през есента? Безспорно това е дюлята!

Това е уникален плод, който е пълен с витамини и минерали, както и пектинови съединения. Дюлята е полезна при кашлица и заболявания на дихателните пътища, като цяло този плод мечтаният лек за много системи и органи – както за тяхната профилактика, така и за лечение на вече съществуващи заболявания.

Дюлята лесно се разваля и това кара много хора, които обичат този плод, да консервират дюлята в буркани - под формата на компот.

Нашенка предизвика бурни реакции в мрежата, след като сподели, че у тях е като след бомбандировка, а причината - правила е компот от дюли. Вижте какво написа Таня Митева: 

"Извинявам се на всички комшии за тропането, блъскането, рязането, чукането... Не, не, не правим ремонт. Наредила съм набора от всички ножове, белачки, чукчета от малко до голямо, сатъра, триона, няколко брадви, включила съм зегето, ъглошлайфа, и ако ми потрябва, винтоверта. Навила съм ръкавите и почвам... Какво ли? Компот от дюли. За всеки случай, до мен на една ръка разстояние, съм приготвила ривонол, кислородна вода, бинт и марля. И първак ракия. Да има. И малиново вино и ликъор от вишни. И букет от индрише. Снощи мъжа ми го подари. Резултат - 25 буркана компот. Няма жертви. Вкъщи е като след бомбандировка. Фермата 8- продължава. Очаквайте продължение.", гласи публикацията на Таня, която събра много харесвания и положителни коментари, като повечето от потребителите на Фейсбук отбелязват, че компотът от дюли е страхотен.

"Аз бях така с тиквите. Голяма борба и често с жертви. Докато не почнах да ги пека цели по мързелив западен маниер. Дюлите, слава Богу, са ни модерен сорт, и не искат да си Мистър Олимпия, за да станат на парчета", пише под поста Дияна Петкова.

Междувременно, ако и Вие разполагате с известно количество дюли, може да отделите малко от свободното си време, за да си приготвите компот. Ето една рецепта: 

Какви продукти са Ви необходими?

  • дюли;
  • захар - по 4 с.л. на буркан;
  • индрише - клонки, по желание;
  • карамфил - няколко зрънца, по желание.

Как да приготвите компот от дюли?

Подберете зрели и сочни дюли. Обелете ги, нарежете на парчета с дебелина не повече от 2 см и почистете от семките и сърцевината. Почистените дюли пускайте в леко подкиселена вода, за да не потъмнеят.

Дюлите бланширайте за 3-4 минути в горещ захарен сироп. Пригответе го с толкова захар, колкото буркани имате - по 4-5 с.л. на буркан. Бланшираните дюли наредете плътно в бурканите, а по желание добавете стръкче индрише и по 2 зрънца карамфил.

Залейте бурканите с горещия захарен сироп до основата на ръба, затворете и стерилизирайте за 20-25 минути. Извадете готовите компоти и ги обърнете с капачките надолу.

Снимки: Таня Митева / Рецепта: Роси Трифонова