Ако филмите за Джурасик парк са ни научили на нещо, то е, че съживяването на изчезнали същества е лоша идея - наистина лоша.

Но дали това е попречило на група учени да планират да го направят?

Категорично не.

Точно така, базирана в САЩ фирма, която се занимава с "де-измиране", планира да използва технология в стил "Джурасик парк" за редица животни, които са обитавали Земята през ледниковия период.

Учени от базираната в Тексас компания Colossal Biosciences са успели да създадат слонски стволови клетки, които могат да се превърнат във всяка тъкан в тялото.

Това е огромен технологичен пробив, който би могъл да доведе до възстановяването на отдавна изчезнали видове - в което те са "100% уверени".

Фирмата вече обяви плановете си за възкресяване на тасманийския тигър, за който се смята, че е изчезнал преди повече от 3000 години, както и на додо и вълнест мамут.

Ако всичко върви по план, дори няма да се наложи да чакаме толкова дълго, за да ги видим, тъй като учените твърдят, че съществата могат да бъдат "изчезнали" в рамките на едно десетилетие.

И те не се спират само на познатите животни, тъй като наскоро откритите ДНК проби биха могли да им позволят да пресъздадат животни, които са толкова праисторически, че нямаме представа как изглеждат, както пише "Дейли мейл".

Паралелите с филма на ужасите от 1993 г., в който ДНК на комари, уловена в кехлибар, беше използвана за създаване на динозаври, стават все по-близки - а всички знаем как се получи.

Съоснователят Бен Лам обаче заяви пред Sky News, че това е по-скоро "обратен Джурасик парк", като добави: "Във филма те запълваха дупките в динозавърската ДНК с ДНК на жаби.

"Ние използваме изкуствен интелект и други инструменти, за да идентифицираме основните гени, които правят мамута мамут, и след това ги вграждаме в генома на слона."

Той също така каза, че кехлибарът, който във филма съдържа вкаменените комари, не е "добър притежател на ДНК" - така че незначителен сюжетен момент.

Освен че ще върнат към живот изчезнали животни, Лам заяви, че изследванията им ще донесат решаващи ползи и за опазването на други.

В подкаста "Net Hero" той обясни как "обезсмъртяването" може да помогне за опазването на видовете и за възстановяването на застрашените екосистеми.

"Когато един ключов вид бъде отстранен от околната среда, тя започва да се променя", казва той.

"Например повторното подивяване на вълците. Те се отърваха от вълците поради страха, че хищниците са лоши. Но върховите хищници и големите тревопасни животни са изключително важни за екосистемата.

"Ако премахнете хищник, ще има по-малко животни, защото всичко излиза от равновесие."

Той продължава: "Природата има невероятен начин да балансира екосистемата, а по-балансираната екосистема има по-висока скорост на обмен на кислород и азот.

"Балансираната екосистема има невероятен начин за поглъщане на въглерода, а в някои случаи дори на метана в Арктика.

"Затова искаме да помогнем за опазването на ключовите видове, които днес са застрашени от изчезване, и също така искаме да върнем ключовите видове, които са били изгубени, за да помогнем за съживяването на тези екосистеми."

Що се отнася до напредъка им, Лам казва, че "са навлезли във фазата на редактиране" и се чувстват "много добре", че завръщането на вълнестия мамут ще бъде през 2028 г.