Учените изглежда са открили формулата за приготвяне на перфектната чаша кафе. Някои хора са много, много внимателни относно това как сами си правят кафе. И въпреки че може да изглежда като старомоден метод за приготвяне, някои пиячи на кафе все още приготвят кафе чрез метода на „изливане“: гореща вода се излива върху смлени кафеени зърна, които след това се прекарват през филтърна хартия в контейнер. Сега експертите са открили по-добър начин за наливане на вода, за да направят по-силна напитка.

Експериментирайки с различни параметри, учените установиха, че изливането на вода от голяма височина с помощта на чайник с дълъг извит накрайник създава най-силния аромат на кафе, пише Daily Mail.

„Препоръчваме да направите височината на сипване възможно най-висока, като същевременно поддържате ламинарен поток, при който потокът не се разпада, когато удари кафеварката“, казва авторът на изследването Ърнест Парк от Университета на Пенсилвания.

По-конкретно, екипът установи, че плътните водни струи, типични за стандартните чайници с гъше гърло, са идеални за постигане на необходимата височина и рационализиран поток. Казват, че силни, но целенасочени струи вода създават лавина в утайката от кафе. Утайката циркулира, когато водата проникне по-дълбоко в кафето, което спомага за по-доброто смесване на водата и утайката. Резултатът е по-силно кафе с по-малко зърна.

Ако струята вода е твърде тънка, тя няма да може правилно да създаде това взаимодействие, за да постигне желаната сила и сетивни усещания. „Ако имате тънка струя, тя има тенденция да се разпада на капчици“, казва съавторът на изследването Марго Йънг. „Това е, което искате да избегнете при тази доза, защото това означава, че потокът няма да може да смеси ефективно утайката от кафе.“

В своето изследване учените са използвали лазерно осветени прозрачни частици в стъклена фуния, за да визуализират динамиката на смесване и да разберат как течните струи влияят на кафето.

Изследователите предлагат на хората да „опитат у дома“, за да усъвършенстват допълнително техниката, тъй като други параметри, включително размера на утайката от кафе, все още трябва да бъдат проучени. „Всъщност можем да научим нещо както от гледна точка на химията, така и на физиката, като погледнем в кухнята“, казаха учените. „Това води до нови научни постижения там, където не бихте ги очаквали.“

Въпреки че не е взето предвид в това проучване, експертите по кафето препоръчват използването на средно грубо смилане и време за варене от около три минути, посочва Daily Mail. Те препоръчват първо да изплакнете филтърната хартия с гореща вода, за да се отървете от "хартиения" вкус. Най-добри резултати се получават с висококачествена изворна вода, преварена в чайник; при по-висока температура печеното ще бъде по-светло, а при по-ниска ще бъде по-тъмно.

Скорошно проучване показа, че Обединеното кралство е столицата на разтворимото кафе в света, като повечето британци пият напитката по избор. Проучването установи, че цели 54 процента от жителите на Обединеното кралство предпочитат топла разтворима напитка пред филтърно кафе или кафе на зърна.