Яденето на ягоди ежедневно помага за понижаване на холестерола и намаляване на възпалението, което може да доведе до сърдечни заболявания. Това твърдят учени от Калифорнийския университет, тяхното изследване е публикувано в списание Critical Reviews in Food Science and Nutrition (CRFSN).

Проучването установи, че ягодите са богати на полифеноли и фибри, които понижават лошия холестерол (LDL) и триглицеридите и намаляват възпалението, което помага за подобряване на здравето на сърцето и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Високите нива на холестерол могат да доведат до образуването на плака в кръвоносните съдове, което причинява стесняване на артериите и може да доведе до исхемия и тромбоза. Редовната консумация на ягоди помага за намаляване на тези рискове.

Също така се отбелязва, че ягодите са полезни във всякаква форма - пресни, замразени или лиофилизирани. За да подобрите кардиометаболичното здраве, се препоръчва да ядете една до четири чаши горски плодове на ден.