Яденето на ягоди ежедневно помага за понижаване на холестерола и намаляване на възпалението, което може да доведе до сърдечни заболявания. Това твърдят учени от Калифорнийския университет, тяхното изследване е публикувано в списание Critical Reviews in Food Science and Nutrition (CRFSN).
Проучването установи, че ягодите са богати на полифеноли и фибри, които понижават лошия холестерол (LDL) и триглицеридите и намаляват възпалението, което помага за подобряване на здравето на сърцето и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.
Високите нива на холестерол могат да доведат до образуването на плака в кръвоносните съдове, което причинява стесняване на артериите и може да доведе до исхемия и тромбоза. Редовната консумация на ягоди помага за намаляване на тези рискове.
Също така се отбелязва, че ягодите са полезни във всякаква форма - пресни, замразени или лиофилизирани. За да подобрите кардиометаболичното здраве, се препоръчва да ядете една до четири чаши горски плодове на ден.
Прочетете още
- 20:00 Жителка на Хисаря: Безсъвестният човек, изхвърлил мизериите си, да дойде да си ги вземе обратно СНИМКИ
 - 19:00 Хванат, пуснат, пак краде – в Драгалевци престъпниците се връщат по-бързо от куриерите
 - 17:00 Диана Русинова алармира за „крайно некачествен ремонт" на републикански път СНИМКИ
 - 21:00 Нова измама дебне при плащане с телефона