Експертите настояват СЗО да признае употребата на нездравословна храна за истинска зависимост, като алкохолизъм или наркомания.
Международна експертна група приравни рисковете от пристрастяване към нездравословна храна с рисковете от пристрастяване към алкохол, тютюн и дори наркотици като кокаин. Учените настояват СЗО да признае пристрастяването към бързо хранене като хранително разстройство, пише DailyMail.
Хранителните продукти с високо съдържание на захар, както и преработените храни водят до затлъстяване, което от своя страна може да доведе до животозастрашаващи усложнения.
Британската организация Public Health Collaboration (PHC) се обърна към СЗО с молба да признае пристрастяването към нездравословна храна като истинско заболяване, свързано с употребата на психоактивни вещества. Международният списък на такива заболявания включва зависимости към алкохол, цигари и наркотици. През 2018 г. то включва и „игрово разстройство“, решение, основано на десетилетия изследвания на ефектите от компютърните игри върху хората.
Баща на две деца се парализира, след като яде храна от индийски ресторант
Според учените жаждата за нездравословна храна попада в дефиницията на СЗО за пристрастяващо поведение - повтаряща се и неконтролирана употреба на нещо, в големи дози, което може да причини вреда.
„Ние водим кампания тази пристрастеност към храната най-накрая да бъде призната за истинска зависимост, така че хората да могат да получат професионална помощ и да спрат да жадуват за свръхпреработени храни. Вярваме, че тази зависимост е отчасти виновна за настоящата епидемия от затлъстяване, диабет и психични болест.", казва сертифицираният клиничен и медицински психолог и член на PHC Джен Уруин.
Според нея има все повече доказателства, че храните с високо съдържание на захар и мазнини водят до пристрастяване.
Както знаете, терминът „хранителна зависимост“ е въведен за първи път през 1956 г. Скорошно проучване от Мичиганския университет казва, че храни като понички и пица отговарят на всички критерии, които превърнаха цигарите в наркотик през 90-те години.
Тези критерии включват компулсивна употреба, примамливо настроение поради ефекти върху мозъка и наличието на съставки в продукта, които увеличават апетита.
Като цяло учените са съгласни, че „затлъстяването се движи в грешна посока“. Хората със затлъстяване често се представят като „здрави хора, които са направили своя избор“, докато всъщност пристрастяването може да е направило този избор вместо тях.
Пържените картофки са най-изхвърляната "бърза" храна, ето защо
Превод: GlasNews.bg