Уникална птица привлече погледите във Варна.

Черна чайка успя да събере вниманието както на варненци, така и на гостите на морската столица. Птицата без страх обиколя центъра на града, като "позира" и за серия от снимки на учудени граждани.

Докато пърновачално някои припознали в нея представител на друг вид, други се притеснили, че се е боядисала в замърсена вода. Истината обаче се оказала далеч по-проста. Красавица съвсем е естествено носи необичайния за своя събратя черен цвят.

Като дори природонаучния музей във Варна са потвърдили появата ѝ, а черното оперение се дължи на на генетична малформация - меланизъм.

То представлява фенотипна проява на черно оцветяване на различни видове организми, обратна на албинизма. Черният, сивият и кафявият цвят на оцветяване на тялото се определя от пигмента меланин и възниква в резултат на наследствени изменения. Той може да бъде и обусловен от естествения отбор в случаите, когато тъмнооцветените индивиди са по-жизнеспособни от светлите, сочи справка в свободната енциклопедия Уикипедия.

При нормални условия меланизмът се наблюдава при много видове животни – основно бозайници, много видове влечуги, насекоми и риби.

Вижте и някои от снимките, показващи красотата ѝ:

Снимки: Вяра Кайкова, Нели Янева / Facebook