40-годишната съпруга на принц Уилям Кейт Мидълтън, която отскоро носи титлата принцеса на Уелс, за пореден път показа трогателната си връзка с кралица Елизабет II, която почина на 8 септември. На церемонията по приемането на ковчега на Нейно Величество в Бъкингамския дворец херцогинята на Кеймбридж и Корнуол пристигна в траурно облекло, към което сложи тринишкова перлена огърлица.

Катрин пристигна в Лондон със съпруга си принц Уилям. Според експерти изборът на семпли и елегантни бижута подсказва, че това е послание към покойната кралица, която винаги е носила перли. Кейт също носеше перлени обеци.

Според Арсений Будревич, основател на ателието за изящни бижута Budrevich, кралицата много обичала перлите, защото те „представляват аристократичните добродетели на щедрост, блясък и щедрост“, а също така „символизират чистота и целомъдрие“.

„Перлата се асоциира с класа, елегантност и изтънченост още от династията на Птолемеите в древен Египет, където кралското семейство носеше перли, за да покаже статуса си. След това тази традицията беше предадена през Свещената Римска империя на френските монарси, които я пренесоха в мода през Средновековието, откъдето впоследствие се разпространява в цяла Европа. Тогава стилът е подхванат от Британската империя", обясни той.

Освен това кралското семейство има традиция да носи перли в знак на траур.

Ковчегът с тялото на монарха пристигна в Лондон след раздялата с Елизабет II в Балморал и Единбург. Той е откаран със самолет в RAF Northolt, а оттам е докаран в двореца. Членове на кралското семейство излязоха да поздравят катафалката, включително кралят, кралицата консорт, принцовете Уилям и Хари и техните съпруги Кейт Мидълтън и Меган Маркъл.

Опечалените аплодираха и ръкопляскаха под дъжда, докато колата, превозваща ковчега на кралицата, се движеше надолу по Хълма на конституцията и около мемориала на кралица Виктория, намалявайки скоростта. След това отиде до портите на двореца.

При пристигането на катафалката пред главния вход на двореца кралската гвардия формира почетен караул.


От 14 септември ковчегът стои в Уестминстърския дворец. В понеделник, 19 септември, ще има държавно погребение в Уестминстърското абатство и погребение в параклиса Сейнт Джордж, Уиндзор.

Превод: GlasNews