"Жена ми и свекърва ми" е една от най-известните оптични илюзии в света.

Тя зависи от възприемането на лицето: Можете да видите или млада жена, която се обръща, или профил на по-възрастна жена, която гледа тържествено към лявата страна на рисунката. Въпреки това можете да видите само едното в даден момент.

Виждате ли го? Брадичката на младата жена е носът на възрастната жена, а брадичката на възрастната жена е и гърдите на младата жена, пише IFLscience.



Ако някога сте се чудили защо виждате която и да е жена първа, австралийско проучване, проведено от двама професори по психология, стига до извода, че това е свързано с възрастта ви.

Според проучването по-младият човек ще види първо по-младата жена, докато по-възрастните хора ще видят първо по-възрастната жена. В проучването са участвали 393 души (242 мъже и 141 жени) на възраст от 18 до 68 години, като средната възраст е била 32 години. На участниците било показано изображение за половин секунда, след което били попитани за пола и възрастта на лицето, което са видели.

Въпреки че повечето участници видели първо по-младата жена, това може да се дължи на факта, че много от участниците са били от по-младата страна. Когато изследователите разделили най-възрастните 10% и най-младите 10% от анкетираните, те установили, че по-възрастните са видели първо по-възрастната жена, а по-младите - младата жена.

Смисълът на изследването е бил да се определи дали "предразсъдъците, свързани със собствената възраст, влияят върху първоначалната интерпретация на изображението на подсъзнателно ниво". Но дори и да видите първо по-възрастната дама, просто помнете: Вие сте толкова млади, колкото се чувствате.