Лекар обясни защо много от нас виждат цветни движещи се форми, когато затворят очи.
 
„Това е напълно нормално явление, особено за децата“, казва здравният експерт д-р Сермед Межер.
Странните видения може да имат редица обяснения и всички те не са свързани със заболяване.
 
Д-р Межер обясни: „75% от хората са виждали тези светлини, когато са заспивали като деца. Някои хора ги описват като цветове и модели, плаващи звезди или планети, а други като далечни галактики. Учените не са сигурни точно какво ги причинява, но има три преобладаващи теории за това как могат да се случат. Първо чрез „директната механична стимулация“ или търкането или натискането на клепачите ви може да стимулира клетките, които реагират на светлината във вашите ретини, причинявайки появата на цветове и форми. Той също така отбеляза: "Друго обяснение е интерференция на магнитно поле или, моят личен фаворит, бифотонна светлина."
 
Последното се отнася до частици светлина, които се генерират вътре в ретината, подобни на тази на светулка или светещи в тъмното морски същества.
 
Още през 2014 г. Science Line също обясни феномена. В статията се казва: „Фосфен (явление, характеризиращо се с виждане на светлина без тя действително да попада в окото) с подреден геометричен модел като шахматна дъска може да е възникнал в част от ретината, където милиони събиращи светлина клетки са подредени по подобен организиран модел. Изследователите също така са открили, че различни области на зрението на мозъка и мозъчната кора създава определени специфични форми на фосфени."

Докато д-р Межер твърди, че тези „халюцинации“ със затворени очи често достигат своя връх през тийнейджърските години. Потребители на Instagram коментираха, че са продължили да стават свидетели на тези мистериозни видения дори в зряла възраст. „Какво имаш предвид „като дете“, все още ги виждам, а съм на 44,“ коментира мъж.
 
Превод: GlasNews.bg