Ittoqqortoormiit (известен преди като Скоресбюзунд) е отдалечено кътче на Земята. Толкова отдалечен всъщност, че носи отличието за най-отдалечената обитаема общност в западното полукълбо. Това селище на „края на света“ е дом на само 450 души. На север се намира националният парк Североизточна Гренландия, на юг Скорсби Сънд, съответно най-големият национален парк и фиорд на Земята.

Градът е съставен от разпръснати дървени сгради, боядисани в набор от ярки сини, червени, жълти и зелени цветове, разположени върху крайбрежен скалист от розов и сив гнайс (някои от най-старите скали на планетата).

Само два полета седмично пристигат в сряда на летище Constable Point (единият от Akureyri в Исландия с Norlandair, другият от Kangerlussuaq, West Greenland, с Air Greenland), а хеликоптер посреща пристигащите полети за трансфер до града.

Можете да посетите мястото и по море.

Ittoqqortoormiit има само една ярко оранжева къща – това е мястото за гости в града. Има бар, който отваря една вечер в седмицата, магазин, продаващ основни неща, и поща. Предлагат се всякакъв вид приключенски екскурзии, от кучешки впряг и каяк до туризъм и лов.

Превод: GlasNews.bg