За пръв път в България беше открит храм на 2300 години. Според данните на археолозите на върха му се е намирала средновековна църква. Откритието направиха в Пловдив по време на разкопки на голямата могила в периферията на града.
 
Могилата е била издигната заради тракийския християнски храм в основата на средновековната църква. Той е построен на това място заради близостта му с езическия храм от по-ранния период, което е било култово и свещено място за жителите на Филипопол.
 
Още вижте във видеото на GlasNews.bg:


 
„На практика ние провеждаме разкопките вече трета година. За пръв път в България тук открихме, че на върха на могилата има средновековна църква от 12-13 век с гробищен некропол около нея. Могилата обаче не е издигната заради църквата, а заради тракийския християнски храм в основата й. Той е построен на това място заради близостта му с езическия храм от по-ранния период, което е било култово и свещено място за жителите на Филипопол. Разкрити са първо източното, а после и западното помещение на тракийския храм, където продължават проучванията“, обясни доц. Костадин Кисьов – директор на Археологически музей-Пловдив.
 
„Констатирахме множество полихромна стенопис, която намери паралели в Бачковската костница, части от епитрахили на светци. В контекст на тази църква разкрихме и 17 погребения.“, каза пред GlasNews.bg Любомир Мерджанов – ръководител на обекта.
 
 
От тук ще минава пътна артерия, която ще свързва районите Южен и Тракия. По тази причина от общината имат намерение да превърнат в археологически парк, посещаван от жителите и гостите на града, поясни кметът на Пловдив Костадин Димитров, който каза още че община Пловдив отпуска по 600 хиляди лева за археологически проучвания всяка година.
 
Проучванията в западното помещение на тракийския храм продължават, а планът на археолозите е да се изготви проект за пълното възстановяване и реставрация на храма.