Кивито е сладък, сочен, леко тръпчив и недооценен плод, който може да ви спаси от безсъние.

Кивито може лесно да замени чаша топло мляко или вечерна чаша чай от лайка, като помага за подобряване на съня и премахване на проблемите със заспиването.

Само една порция от този хидратиращ плод съдържа повече от 2 грама фибри, 215 mg калий, 64 mg витамин С и 23,5 mg фосфор и калций, наред с други основни витамини и хранителни вещества, според Министерството на земеделието на Съединените щати (USDA). Някои от тези хранителни вещества могат да ни помогнат да заспим по-бързо, да спим по-дълго и като цяло да подобрим качеството на съня. За това пише Health Digest.

Снимка: Pixabay

Серотонин и антиоксидантни свойства на кивито

В проучване от 2011 г., публикувано в Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, изследователите набират 24 участници, за да анализират как консумацията на киви влияе на съня. Един час преди лягане участниците хапвали по две кивита всяка вечер в продължение на четири седмици. До края на проучването изследователите забелязали намаляване на времето, необходимо на участниците да заспят, и съобщават за увеличаване на продължителността и ефективността на съня. Въпреки че са необходими повече изследвания, антиоксидантите и серотонинът, открити в кивито, помагат за подобряване на съня, което може да бъде особено полезно за хора, които страдат от нарушения на съня.

В изследователска статия от 2024 г., публикувана в Journal of Pharmacology and Pharmacotherapeutics, експертите отбелязват, че антиоксидантите могат да подобрят качеството на съня, като предпазват от вредни увреждания от свободните радикали, които могат да опустошат съня ни.

Кивито съдържа мелатонин

В проучване от 2023 г., публикувано в Nutrients, участниците са яли два средно големи плода киви 60 минути преди лягане в продължение на четири седмици. Този път обаче участниците били елитни състезатели. Резултатите от проучването показват връзка между яденето на киви и подобряването на качеството на съня, общата продължителност на съня и ефективността на съня. Атлетите се събуждали по-рядко през нощта, не изпитвали намаляване на общите нива на стрес и нивата на спортен стрес. Изследователският екип коментира, че яденето на киви може да има ползи за съня и възстановяването на спортистите. Една възможна причина за тази връзка може да е съдържанието на мелатонин в плодовете, естествено съединение, което помага за регулиране на нашия цикъл сън-събуждане.

6 невероятни свойства на черешите за красота и здраве

Снимка: Pixabay

Въпреки че кивито обикновено се счита за безопасно за консумация, то не се препоръчва за хора с алергии към определени храни, включително авокадо, смокини, сусамово семе, пшеница и други. Тъй като кивито също може да забави съсирването на кръвта, хората с нарушения на кръвосъсирването се съветват да се консултират с лекар.

В допълнение към потенциалното подобряване на съня, може да има и други неочаквани положителни странични ефекти от яденето на киви, включително повишаване на имунитета и подобряване на здравето на сърцето.

Този материал е само за информационни цели и не съдържа съвети, които могат да повлияят на вашето здраве. Ако имате проблеми, свържете се със специалист.

Превод: GlasNews.bg / Заглавна снимка: freepik