Чаят с канела, приготвен чрез накисване на канелени пръчици или смляна канела в гореща вода, е популярна напитка, известна със своя топъл, успокояващ вкус и потенциални ползи за здравето. Но добре ли е да пием чай с канела всеки ден? За това пише OnlyMyHealth.

Канелата е богата на антиоксиданти и има противовъзпалителни, антимикробни свойства и може да понижи кръвната захар.

Ето някои от потенциалните ползи за здравето от пиенето на чай с канела:

Съдържа антиоксиданти

Канелата е богата на антиоксиданти, като полифеноли, които помагат за защита на тялото от оксидативен стрес и увреждане от свободните радикали. Антиоксидантите играят критична роля за поддържане на цялостното здраве и предотвратяване на хронични заболявания.

6 невероятни свойства на черешите за красота и здраве

Снимка: pixabay.com

Има противовъзпалителни свойства

Канелата съдържа съединения като канелен алдехид и други етерични масла, които имат противовъзпалителни ефекти. Редовната консумация на чай с канела може да помогне за намаляване на възпалението в тялото, като потенциално намалява риска от хронични заболявания като сърдечни заболявания и артрит.

Контролира нивото на захарта в кръвта

Доказано е, че канелата подобрява инсулиновата чувствителност и понижава кръвната захар. Пиенето на чай с канела може да помогне за контролиране на нивата на кръвната захар, което го прави особено полезно за хора с диабет тип 2 или тези, които са изложени на риск от развитие на заболяването.

Снимка: Freepik

Подобрява храносмилането

Чаят от канела може да помогне на стомашно-чревния тракт, като стимулира храносмилателната система и намалява симптомите като подуване на корема, газове и лошо храносмилане. Неговите антимикробни свойства също помагат в борбата с вредните бактерии в червата.

Здраве на сърцето

Някои проучвания показват, че канелата може да помогне за намаляване на рисковите фактори за сърдечни заболявания, включително високо кръвно налягане, висок холестерол и високи триглицериди. Редовната консумация на чай с канела може да помогне за подобряване на здравето на сърцето.

Помага при регулиране на теглото

Канелата може да помогне за регулиране на метаболизма и да подобри изгарянето на мазнините. Въпреки че не е магическо решение за отслабване, добавянето на чай с канела към балансирана диета и активен начин на живот може да ви помогне да отслабнете.

Снимка: Freepik

Потенциални рискове

Въпреки че чаят с канела има много ползи за здравето, важно е да сте наясно с потенциалните рискове и съображения, особено при ежедневна консумация.

Съдържание на кумарин: Канелата съдържа съединение, наречено кумарин, което в големи количества може да бъде токсично за черния дроб. Касия канела, най-често срещаният вид, има по-високи нива на кумарин в сравнение с цейлонската канела, която се счита за по-безопасна за редовна употреба. Ако планирате да пиете чай с канела всеки ден, изберете цейлонска канела, за да сведете до минимум риска от кумаринова токсичност.

Алергични реакции: Някои хора може да са алергични към канела със симптоми като язви в устата, подуване или кожно дразнене. Ако сте алергични към канела или имате симптоми след консумацията й, не пийте чай с канела.

Взаимодействие с лекарства: Канелата може да взаимодейства с някои лекарства, като разредители на кръвта и лекарства за диабет. Ако приемате някакви лекарства, консултирайте се с Вашия лекар, преди да добавите чай с канела към диетата си.

Бременност и кърмене: Въпреки че умерената консумация на канела обикновено се счита за безопасна по време на бременност и кърмене, прекомерните количества могат да бъдат вредни. Бременните и кърмещите жени трябва да се консултират с лекар, преди да консумират редовно чай с канела.

Привличане на богатство: защо хората пият кафе с канела в четвъртък?

Снимка: Pixabay

За да се насладите на ползите от чая с канела и да сведете до минимум потенциалните рискове, помислете за следните съвети:

  • Изберете цейлонска канела (известна също като „истинска“ канела) пред канела от касия, за да намалите приема на кумарин.
  • Ограничете консумацията на чай с канела до 1-2 чаши на ден, прекомерната консумация може да увеличи риска от странични ефекти.
  • Обърнете внимание как тялото ви реагира на чай с канела. Ако получите някакви нежелани реакции, намалете приема или преустановете употребата.
  • Ако имате някакви здравословни проблеми или приемате лекарства, консултирайте се с вашия лекар, преди да добавите чай с канела към ежедневието си.

Превод: GlasNews.bg

Този материал е само за информационни цели и не съдържа съвети, които могат да повлияят на вашето здраве. Ако имате проблеми, свържете се със специалист.