Екзотична суперзвезда сред плодоветe и здравословните храни, заредени с витамини и здравословни мазнини: авокадото. Повечето от нас обожават този плод заради необичайния му вкус, а привържениците на здравословното хранене дори не могат да си представят диетата си без дневна порция авокадо. Въпреки това, когато приготвят ястия с тази суперхрана, повечето от нас допускат една наглед незначителна грешка, която може да доведе до сериозни здравословни проблеми.
Каква опасност се крие в немитото авокадо?
Тъй като кожата на авокадото не се яде, мнозина не намират за необходимо да измиват плодовете преди по-нататъшна обработка. Погрешно схващане, което може да доведе до опасни химикали, пестициди и бактерии в храната.
За това предупреждават учени от Университета на Небраска-Линкълн (Небраска, САЩ). Според изследователите, набръчканата структура на кожата е идеално място за натрупване на микроби и отлагания на химически вещества, които при разрязване с нож през немито авокадо навлизат директно в ядливата каша. И това довежда най-малкото до хранително отравяне и диария.
Как да се отървем на 100% от възможните патогени?
Смесете една супена лъжица бял оцет и малко лимонов сок с чаша вода, след което изсипете разтвора в бутилка със спрей. Поръсете лимоново-оцетната смес от всички страни на кората на авокадото и оставете да престои 10 минути. Накрая изплакнете обилно с течаща вода. След това всички вредни микроорганизми няма да имат нито един шанс.