Вероятно поне веднъж в живота си сте се питали - за какво служат тези малки джобчета в джобовете на дънките ви. Мнозина смятат, че са предназначени просто да държат монети. И това обяснение е валидно, но истинската причина е друга.

Малкият джоб всъщност датира от 1890 г. и е бил зашит в дънките на Levi's с различна цел. Тогава те са били често използвани за джобни часовници, нещо, което към момента изглежда странно, защото отдавна не се носят джобни часовници.

Трейси Панек, който познава историята на марката каза пред Insider: „Най-старият чифт гащеризони в архивите на Levi Strauss & Co. (от 1879 г.) включва джоб за часовник.

Джобът на часовника беше оригинален елемент на дънките, подобно на нитове на джобовете, копчетата, извитите шевове на задния джоб и кожената лепенка“, каза Панек. За да запази целостта на ранния дизайн, Levi Strauss & Co. поддържа джоба за часовник върху дънките си и до наши дни.

Тъй като малкият джоб е предназначен да държи джобни часовници, обикновено няма да го намерите на панталони. Саката са имоли отделение за джобни часовници и така малък джоб на панталона е бил излишен, пише businessnovinite.bg.

Текущи идеи за употреба

В днешния забързан свят малкият джоб на дънките ви е нещо повече от реликва от плат, останало от миналото. Може да намерите някои интересни приложения на това джобче.

  • Пазител на монети: идеално място да сложите рестото си от паркомати или кафемашини
  • Под ръка китарните кири: за музикантите това е идеалното място да държат китарните си аксесоари
  • Технологично хранилище: удобно място за малки USB устройства
  • Безопасно убежище за бижута: временен дом за малък пръстен или обеци, когато трябва да ги свалите в движение.