Често сме толкова заети в работата си, че забравяме да се храним пълноценно (или изобщо пропускаме обяда). А това може да доведе до проблеми със здравето и теглото. Предлагаме ви няколко идеи за полезни ястия, които можете да приготвите предварително и да вземете със себе си в офиса.
Киселото мляко е добър вариант, ако нямате време и възможност за нещо по-питателно. Този продукт ускорява обмяната на веществата, спомага за извеждане на токсините от тялото, подобрява дейността на сърдечносъдовата система, на черния дроб и бъбреците.
Варените яйца са богати на протеини, но освен това в тях има много витамин D, който отговаря за растежа и здравето на ноктите, косата и костите. В яйцата се съдържат и много незаменими мастни киселини.
Овесените ядки с право се смятат за една от най-полезните храни – съдържат много протеини и фибри, които спомагат за укрепването и растежа на мускулната тъкан. Богати са на минерали, желязо, йод, поради което са полезни за мозъчната дейност. Можете да ги смесите с кисело мляко за здравословен и вкусен обяд на работното място.
Изварата е чудесен източник на лесно усвоими протеини. В нея има много казеин – вещество с висока хранителна стойност, което може напълно да замени другите животински протеини. Изварата съдържа много метионин, който понижава нивото на холестерола, както и калций и фосфор, които спомагат за формиране и укрепване на костите.
Пилешкото месо е богато на витамините А, В и Е, които отговарят за здравината на костите, и глутамини, които стимулират дейността на нервната система.
Морските дарове са идеален начин да разнообразите менюто си в офиса. Освен че са вкусни, съдържат много цинк, желязо, витамини от групата В, както и омега-3. Повишават настроението и намаляват риска от хроничен стрес и депресия.
Запеканка с извара
4 порции/ 60 мин
Необходими продукти:
500 г извара
3 яйца
3 с.л. захар
5 с.л. грис
1 ванилия
1 ч.л. бакпулвер
сушени боровинки на вкус
стафиди на вкус
Начин на приготвяне:
1. Сместете всички съставки с изключение на белтъците. Разбийте белтъците в отделен съд с щипка сол. Прибавете ги внимателно към тестото.
2. Загрейте фурната на 180 °C. Изсипете тестото в намаслена форма и печете 45 мин до златисто.
Пилешка салата с ананас
40 мин/ 4 порции
Необходими продукти:
2 яйца
домашна майонеза на вкус
1 консерва царевица
380 г консервиран ананас
2 краставици
300 г пилешко филе
Начин на приготвяне:
1. Сварете пилешкото филе и го нарежете на кубчета. Нарежете краставиците на сламки. Сварете яйцата и ги нарежете.
2. Смесете всички продукти и подправете салатата на вкус със зехтин и балсамико.
Морски дарове с варени яйца
20 мин/ 1 порция
Необходими продукти:
100 г сварени калмари
2 с.л. магданоз на ситно
2 ч.л. домашна майонеза
20 г пармезан
70 г сварени и почистени скариди
1 яйце
1 краставица
50 г маслини
Начин на приготвяне:
1. Нарежете краставицата на тънки кръгчета. Добавете калмарите и скаридите, магданоза и маслините. Смесете с майонезата.
2. Поръсете с настъргания пармезан и украсете с нарязаните твърдосварени яйца.
Източник: Мила.бг