Високото кръвно налягане (хипертония) може да изисква големи промени в живота и един от най-лесните начини да се придвижите в правилната посока е със здравословна закуска, съобщава Health Digest.

„Високото кръвно налягане е често срещан проблем сред възрастните. Според Американската сърдечна асоциация около половината от възрастните в Съединените щати имат високо кръвно налягане и много от тези хора дори не го осъзнават. Това е проблем, защото високото кръвно налягането, ако не се лекува, "може да причини инфаркт, инсулт и дори бъбречно заболяване или сексуална дисфункция", се казва в публикацията.

#1 Закуска за хора с високо кръвно налягане

Според д-р Крис Мор - консултантът по фитнес и хранене, овесената каша може да бъде отличен избор за закуска при хипертония.

"Старомодните овесени ядки са пълни с фибри, които помагат за понижаване на холестерола и поддържат здравето на сърцето. Те могат да помогнат за контролиране на кръвната захар и да ви държат сити по-дълго. Добавете към тях мляко за допълнителен протеин и по-кремообразен вкус", съветва Мор.

Той отбеляза, че можете също да добавите горски плодове към вашата овесена каша.

„Плодовете са богати на антиоксиданти и фибри, както и на калий, което е недостатъчно използвано хранително вещество, което играе ключова роля в регулирането на кръвното налягане“, обяснява лекарят.

Освен това си струва да добавите ядки или семена, добави специалистът:

"Ядките и семената осигуряват здравословни мазнини, които помагат за понижаване на кръвното налягане и намаляване на възпалението. Те също така добавят фибри и протеини, които могат да помогнат за поддържане на по-здравословно телесно тегло и цялостно здраве на сърцето."

Превод: GlasNews.bg